AB, 150 euro altı küçük paketlere 3 euro gümrük vergisi kararı — Türkiye tedarikte avantaj kazanabilir
Avrupa Birliği (AB), dış ülkelerden gelen 150 euro altı tüm küçük paketlere 1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren sabit 3 euro gümrük vergisi uygulanmasına karar verdi. AB Komisyonu verilerine göre, 2024 yılında 150 euro altındaki 2 milyar paketin yüzde 91'i Çin'den geldi.
Kararın öngörülen etkileri
Karar, düşük fiyatla ve uzun teslimat süreleri üzerine kurulu Çin merkezli e-ticaret modellerini doğrudan hedef alıyor. Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, kararın Çin’in 1 ile 5 euro arasındaki fiyat düzeyine dayalı iş modelini zora sokacağını belirtti: "Bu karar Çin’i yavaşlatırken Türkiye’ye adeta torpil gibi bir avantaj sağladı. Türkiye hız ve tedarik avantajıyla öne çıkacak."
Tekin, AB tüketicilerinin artık yalnızca düşük fiyat değil, aynı zamanda hız beklediğini vurguladı. Uzman, Çin’den AB’ye sevkiyatların 7-20 gün sürdüğünü; Türkiye’den kara yoluyla 2-4 gün, hava yoluyla ise 24-48 saat arasında teslimat yapılabildiğini hatırlatarak, "Avrupalı tüketici artık ucuz ama geç gelen ürünü istemiyor. Hız, fiyat kadar kritik hale geldi" ifadesini kullandı.
Türkiye için stratejik fırsat ve öneriler
Onur Tekin, AB’nin yeni vergi adımının Türkiye’yi üç stratejik alanda güçlendirdiğine dikkat çekti ve algı değişimine işaret etti: "AB tüketicisinin gözünde Çin menşeli ürünler kalite ve güvenlik şüphesi oluştururken, Türkiye menşeli ürünler ’yakın tedarikçi’ ve daha güvenilir kaynak olarak görülüyor. AB’nin bu kararı sadece ekonomik değil, stratejik. Tedariki uzak Asya’dan değil, yakın ülkelerden toplamak istiyorlar. Türkiye bu denklemde doğal aday."
Türk firmalarına yönelik uyarı ve öneriler de net: "Ucuza oynayan şirket kaybeder. Kazanan; hızlı, şeffaf, AB’ye yakın çalışan firmalar olacak." Tekin, şirketlerin yakın-depo yatırımı, IOSS ve ETGB süreçlerinin otomasyonu ile lojistik veri analizinin dijitalleştirilmesi gibi somut adımları hızla hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Sözlerini, "Avrupa, bu kararla Türkiye’ye net bir avantaj sundu. Şirketler doğru adımları atarsa önümüzdeki iki yıl altın dönem olabilir" diyerek tamamladı.
Özetle, AB’nin 3 euro sabit vergisi Çin menşeli düşük maliyet modelini zayıflatma potansiyeli taşırken, hız ve yakın tedarik avantajı sunabilen Türk şirketleri için pazar payı kazanma fırsatı doğuruyor. Şirketlerin stratejik yatırım ve dijitalleşmeye öncelik vermesi kritik görülüyor.
ASSET WORLDWİDE EXPRESS GENEL MÜDÜRÜ ONUR TEKİN