DOLAR
42,7 0%
EURO
50,22 -0,13%
ALTIN
5.953,33 -0,94%
BITCOIN
3.817.895,96 -0,85%

Zelenskiy: Başkan Trump ile Patriot Sistemleri Üzerine Olumlu Diyalog

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Trump ile yapılan görüşmelerin ardından Patriot sistemleri konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 10.07.2025 21:39
Güncelleme Tarihi: 10.07.2025 21:39

Zelenskiy: Başkan Trump ile Patriot Sistemleri Üzerine Olumlu Diyalog

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 2 Haziran'da Türkiye'nin İstanbul şehrinde yapılan müzakerelerin ardından, Rusya ile liderler düzeyinde müzakerelerin mümkün olabileceğini belirtti.

İtalya'nın ev sahipliğinde devam eden Ukrayna'nın Yeniden İnşası Konferansı kapsamında Roma'da bulunan Zelenskiy, düzenlediği basın toplantısında, "Gönüllüler Koalisyonu" toplantısındaki katılımcı ülkelerin liderlerini bilgilendirdi.

Zelenskiy, Rus saldırılarına karşı ülkesinin hava savunma imkanlarını güçlendirme konularının da ele alındığını ifade etti ve Almanya ile Norveç'in ABD'den üç adet Patriot hava savunma sistemi satın almaya hazır olduklarını duyurdu.

Başkan Zelenskiy, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği son telefon görüşmesinin olumlu geçtiğini dile getirerek, "Patriot sistemleri konusunda Başkan Trump ile olumlu bir diyaloğumuz var." dedi. Yardımların yeniden başlaması için gerekli tüm siyasi sinyalleri almak için ekiplerin birlikte çalıştığını vurguladı.

Zelenskiy, Ukrayna ve müttefiklerinin istihbaratının, Rusya'nın savaşı uzatmayı sürdüreceğine dair bilgileri içerdiğini kaydederek, Vladimir Putin'in gerçek bir ateşkes sağlama fırsatlarını reddettiğini ifade etti.

Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulunan Zelenskiy, Ukrayna'nın savunmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Rusya'nın gelecek yıl savaş için 300 milyar dolar harcayabileceğini öne sürdü.

Savaşın sona erdirilmesi için ABD, Ukrayna ve Rusya liderleri arasında bir görüşme yapılması gerektiğini belirten Zelenskiy, bu tür bir toplantıya ev sahipliği yapmak için Türkiye, Avusturya, İsviçre ve Vatikan'dan teklifler aldıklarını ifade etti.

Zelenskiy, İstanbul'da yapılan müzakerelerde varılan esir takaslarının tamamlanmasının ardından liderler düzeyindeki müzakerelere geçileceğini vurgulayarak, "İstanbul'da yapılan ikinci toplantıda üzerinde anlaşmaya varılan takasları tamamlamalıyız." açıklamasında bulundu.

Ayrıca, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un ABD'ye büyükelçi olarak atanması ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, bu durumun hükümette önemli değişikliklere yol açabileceğini belirtti. Zelenskiy, Ukrayna'nın ABD'deki mevcut büyükelçisi Oksana Markarova'nın değiştirilmesi yönünde karar alındığını aktardı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı