
Yunus Emre Vakfı'nda Soruşturma Derinleşiyor
Yunus Emre Vakfı'nın sahte şirketler aracılığıyla naylon faturalarla zarara uğratıldığı iddiaları üzerine yürütülen soruşturmada, yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan vakfın eski başkanının oğlu E.A., tutuklandı.
Gözaltı ve Tutuklama Süreci
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde İstanbul'da gözaltına alınan E.A., Ankara'ya getirildikten sonra emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolü için adliyeye götürüldü. E.A. burada savcılığa ifade verdi.
E.A.'nın İfadesi ve Savunması
E.A., ifadesinde, suçlamalara konu olan şirketlerin kurucusu olduğunu belirtti ve şirket kapatma işlemlerinin zorluğundan dolayı bu şirketleri başka iş insanlarına devrettiğini savundu. Ayrıca, vakfı zarara uğratmadığını öne sürerek tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. Ancak, tutuklama talebi ile nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen E.A., 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından tutuklandı.
Soruşturma Kapsamında Tutuklu Sayısı 9'a Yükseldi
Bu gelişme ile birlikte, Yunus Emre Vakfı'na yönelik soruşturmada tutuklanan şüpheli sayısı 9'a ulaşmış oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığının yaptığı suç duyurusuna göre, adı geçen şirketlerden birinin 6 milyon liralık kamu zararını vakfın hesabına yatırdığı öğrenildi.
Soruşturmanın Özeti
Yunus Emre Vakfı'na yönelik soruşturma, Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın naylon faturalarla zarara uğratıldığına dair yaptığı suç duyurusunun ardından başlamıştı. Soruşturma kapsamında 'zimmet', 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma', 'edimin ifasına fesat karıştırma', 'sahtecilik', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bu kişilerden 11'i yakalanmıştı. Gözaltına alınan 11 şüpheliden 8'i daha önce tutuklanmıştı.