Yaralanma ve uzun tedavi süreci:
3 çocuk babası 38 yaşındaki Mehmet Tüfek, askerlik görevini sürdürdüğü Diyarbakır’ın Lice ilçesi Tepantepe bölgesinde 26 Haziran 2008 tarihinde yaralandı. Yaralanmanın ardından vücudunda çok sayıda mermi çekirdeği ve metal parçaları kaldı. Bu parçalar fiziksel ağrıların yanı sıra yıllar içinde ağır ruhsal sorunlara da yol açtı.
Tüfek, yaşadığı travma sonrası gece ve gündüz düzenli uyuyamadı, uzun dönemli psikiyatri tedavisi gördü ve ağır ilaçlarla ayakta kalmaya çalıştı. Farklı dönemlerde üç kez ameliyat geçirmesine rağmen, uykusuzluk başta olmak üzere sorunları tamamen çözülemedi.
Dördüncü ameliyat ve uyku düzenindeki değişim:
Son dönemde gerçekleştirilen dördüncü ameliyatta vücudunda bulunan belirli mermi çekirdekleri çıkartıldı. Ameliyatı gerçekleştiren ekibin aldığı risk sonucunda Tüfek’in uyku düzeninde belirgin bir iyileşme görüldü. Tüfek, yıllarca süren uykusuzluk döneminin ardından artık gece uykusuna kavuşabildiğini, bunun kendisi için tarif edilemez bir mutluluk olduğunu belirtti.
Tüfek, ameliyatın fayda sağladığını ifade ederek, uyku düzenini yeniden kazanmanın günlük yaşamında ve aile ilişkilerinde olumlu etkiler yarattığını söyledi. Halen vücudunda çok sayıda küçük şarapnel parçası bulunduğu ve bunların felç riski nedeniyle çıkarılmadığı kaydedildi.
Dernek desteği ve gazilik süreci:
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şube Başkanı Ahmet Asım Okat, Tüfek’in gazilik unvanı sürecinden tedavi aşamalarına kadar dernek olarak yakın takipte olduklarını anlattı. Okat, kendi gazilik geçmişine atıf yaparak genç gazilere aile gibi yaklaştıklarını ve Tüfek’in gazilik unvanı için uzun süre çaba sarf ettiklerini söyledi.
Okat, Tüfek’in yaralanma sonrası yerleşmiş kronik anksiyete bozukluğu yaşadığını, bunun ömür boyu taşıyacağı ruhsal bir durum olduğunu ve bu nedenle ağır psikiyatrik ilaçların kullanıldığını vurguladı. Ayrıca son ameliyat kararının, sırtındaki mermi ve şarapnel parçalarının kilo alımı ve asabiyete etkisinin değerlendirilmesiyle alındığını belirtti.
Tüfek, ameliyatı gerçekleştiren hekim Hakan Taşkınöz ile tedavi sürecinde yanında olan dernek başkanı Ahmet Asım Okat ve sağlık ekibine teşekkür etti. Ailesi de ameliyat sonrası değişimi şaşkınlık ve sevinçle karşıladı; eşinin ve çocuklarının yeni uyku düzenine alışmaya çalıştığı ifade edildi.
2008'den bu yana süren yaklaşık 18 yıllık zorlu mücadelenin ardından gelen bu düzelme, hem Tüfek hem de ailesi için yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Tedavi sürecinin ilerleyen dönemde de takip edileceği bildirildi.
KÜTAHYALI GAZİ MEHMET TÜFEK GAZİ(SAĞDA), TÜFEK AHMET ASIM OKAT(SOLDA)