Güneş Enerjisi Projelerinde Hızlanma Beklentisi
Güneş Enerjisi ve Depolama Sanayicileri Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, enerji sektöründeki yeni düzenlemelerin, TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi sayesinde güneş enerjisi projelerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde hayata geçirileceğini ifade etti.
İzin Süreçlerinde Kolaylık
Demirdağ, yeni kanun teklifi ile sektördeki bürokratik süreçlerin sadeleşeceğine ve proje izinlerinin kolaylaşacağına dikkat çekti. Güneş enerjisi sektörünün 2014 yılında mevzuat eksiklikleriyle yola çıktığını hatırlatan Demirdağ, o dönemde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), imar izni ve yapı ruhsatı alınmadığını belirtti. Ancak zamanla bu süreçlerin zorunlu hale geldiğine ve yatırımcılar için ciddi bürokratik engeller oluşturduğuna vurgu yaptı.
Demirdağ, mevcut uygulamalarda yatırımcıların aynı projeyle ilgili farklı aşamalarda birçok kez onay almak zorunda kaldığını, bunun da güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Kapalı Kapasite ve Tasarruf
Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin güneş enerjisinde 50 gigavat kapasite tahsisi yapabileceğini açıklayan Demirdağ, mevcut bağlı kapasitenin 22 gigavat seviyesinde olduğunu belirtti. Kapasite tahsislerinin ilave izinlerle hızlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğine dikkat çeken Demirdağ, 2024 yılında yenilenebilir enerji sayesinde 12 milyar dolarlık bir ekonomik tasarruf sağlandığını vurguladı.
Yasal Düzenlemelerin Zamanlaması
Demirdağ, kanun teklifinin en kısa sürede TBMM'den geçmesini beklediğini ifade ederken, yapı ruhsatları gibi teknik onayların doğrudan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlanmasının önemini belirtti. Yeni düzenlemelerle izin süreçlerinin eş zamanlı yürütülmesinin mümkün hale geleceğinin altını çizen Demirdağ, ÇED ve imar süreçlerinin artık aynı anda başlayabileceğini belirtti. Bu yenilikle birlikte hedef, proje onay sürelerini 18 aya, kamulaştırma süreçlerinde hız sağlanırsa 12 aya kadar düşürmek.
GENSED'de Yenilenme ve Depolama Vurgusu
Demirdağ, GENSED'in yeniden yapılanma sürecine girdiğini ve derneğin adının "Güneş Enerjisi ve Depolama Sanayicileri Derneği" olarak değiştirildiğini duyurdu. Yeni yönetimin güneş enerjisi ile birlikte enerji depolama sistemlerine de odaklanacağını belirten Demirdağ, depolamanın enerji sistemine esneklik kazandırdığını vurguladı.
Demirdağ, gündüz üretilen elektriğin akşam saatlerinde talep için kullanılabileceğini ifade ederek, depolama sistemlerinin bu dengesizlikleri giderme potansiyeline dikkat çekti. Bu durumun, yenilenebilir enerji ile üretilen elektriğin depolanmasını ve istenilen zamanda satışa sunulmasını sağladığını belirtirken, doğal gaz ve kömür ithalatını azaltma hedeflerinin de bu çerçevede oluşturulduğunu dile getirdi.
Güneş Enerjisi ve Depolama Sanayicileri Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, AA muhabirine, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine dair değerlendirmede bulundu.
Güneş Enerjisi ve Depolama Sanayicileri Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, AA muhabirine, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine dair değerlendirmede bulundu.