yaz okulu uygulaması öğrencileri eğitime bağlıyor:
Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu, yaz döneminde de kapılarını açarak özel gereksinimli öğrencilere hem eğitim hem sosyal etkinlik imkanı sunuyor. Atakum ilçesindeki okulda uygulanan yaz okulu programı, öğrencilerin günlük yaşam becerilerini geliştirmeye yönelik planlanan etkinliklerle ilerliyor. Amaç, yaz tatilinde öğrencilerin yalnızca dinlenmesi değil; üretip öğrenmeye, sosyalleşmeye ve kendilerini ifade etmeye devam etmelerini sağlamak.
üretimden el sanatlarına: uygulamalı eğitim:
Program kapsamında öğrenciler okul bahçesinde domates, biber ve salatalık yetiştirme sürecine katılıyor. Öğrenciler, tohumdan başlayarak bakım ve hasat aşamalarına kadar üretimin her safhasını deneyimliyor; emeklerinin karşılığında 2 kasa domates ve 1 kasa biber ile salatalık toplamanın mutluluğunu yaşıyorlar. Tarım çalışmalarıyla paralel yürütülen yiyecek ve içecek hizmetleri derslerinde ise reçel yapımı uygulamalı olarak öğretiliyor, adım adım üretim süreçleri öğrencilere aktarılıyor.
El sanatları atölyelerinde ise boncuklardan kolye ve bileklik tasarımı ile kokulu taş boyama gibi yaratıcı etkinliklere ağırlık veriliyor. Bu atölyeler, öğrencilerin ince motor becerilerini geliştirmelerine ve özgüven kazanmalarına katkı sağlıyor. Etkinliklere haftada bir kez veliler de davet edilerek ailelerle birlikte zaman geçirilmesi destekleniyor.
sosyal etkinlik ve moral: lunapark günü:
Günün sonunda düzenlenen moral etkinliğiyle öğrenciler okul müdürü Mustafa Yiğit’in eşliğinde lunaparka götürüldü. Dönme dolap ve çarpışan otomobil gibi oyun alanlarında eğlenen öğrenciler, hem fiziksel hem duygusal deneyimler edinerek unutulmaz anlar yaşadı. Bu tür etkinlikler, öğrencilerin sosyal hayata katılımını güçlendirirken, ailelerin de çocuklarının genel ruh hali ve davranışlarında olumlu değişiklikler gözlemlemesine olanak veriyor.
Veliler programdan memnuniyetlerini dile getiriyor. Veli Zeynep Yılmaz, 'Özel eğitimde ilk defa bu sene yaz okulu ile tanıştık. Yaz tatilinde evde duran çocuklarda davranış bozuklukları oluyor. Yaz okulu sayesinde davranış bozukluklarımız sona erdi. Çocuklar çok mutlu. Görüldüğü gibi dersleri hep birlikte yaşayarak yapıyoruz' şeklinde konuştu. Bir başka veli Emel Oflaz ise 'Yaz okulundan çok memnunuz. Çocuklarımız eğlenerek mutlu oluyor. Aynı zamanda yeni beceriler kazanıyorlar. Bu uygulama biz ailelere de çok destek oluyor' dedi.
Okulun özel eğitim öğretmeni Gökçay Karabayır, yaz okulunun öğrencilerin gelişimine önemli katkı sunduğunu vurgulayarak, 'Burada özel öğrencilerimizi yaz döneminde sıkıcı ortamdan uzaklaştırarak eğlenerek öğrenmelerini sağlıyoruz. Yiyecek ve içecek hizmetleri kapsamında reçel yapımının aşamalarını öğrencilerimizle uygulamalı olarak yapıyoruz. Bahçemizde sebzelerin üretimi ve toplanması sürecinde öğrencilerimiz aktif görev alıyor. Üretmenin sonucunda o doyuma ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorlar. El sanatları dersimizde boncuklardan takı tasarımı yapıyor, kokulu taş boyama etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliklere haftada bir kez velilerimiz de katılıyor. Onların mutluluğunu görmek bize güç veriyor' ifadelerini kullandı.
Yaz okulu sayesinde özel gereksinimli öğrenciler yaz tatilini yalnızca eğlenerek değil, üretip öğrenerek geçirirken aileler de çocuklarının sosyal hayattan kopmamasından duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Okulun sürdürülebilir yaz programı, hem öğrencilerin beceri kazanımını hem de aile desteğini artırmayı hedefliyor.
Bu okulda yaz tatili yok, özel çocuklara eğitim ve eğlence var