Yaz aylarında nüfus hareketi: Aydın'da ikamet eden yabancı sayısı iki yılda yüzde 6 arttı

Aydın'da ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı 13 Ağustos 2026 verilerine göre 10 bin 507'ye çıktı; son iki yılda yüzde 6 artış kaydedildi.

Yayın Tarihi: 21.08.2026 11:22
Güncelleme Tarihi: 21.08.2026 11:22

Yaz aylarında nüfus hareketi: Aydın'da ikamet eden yabancı sayısı iki yılda yüzde 6 arttı

Aydın'da yabancı ikametinde son durum

Aydın, tarihi ve doğal cazibesiyle hem yerli hem yabancı ziyaretçilerin tercih ettiği bir merkez olmayı sürdürüyor. İl Göç İdaresi Müdürlüğü verilerine göre 13 Ağustos 2026 tarihinde Aydın genelinde ikamet izni bulunan yabancı sayısı 10 bin 507 olarak kaydedildi. Yaz aylarında hareketlenen nüfus dinamikleri, ilin geçici ve kalıcı yerleşim tercihleri üzerinde belirleyici oluyor.

Sayısal veriler ve iki yıllık değişim:

Resmi kayıtlar, son iki yılda Aydın'da ikamet izni alan yabancı sayısında yaklaşık yüzde 6 oranında bir artış olduğunu gösteriyor. 15 Ağustos 2024 verilerinde 9 bin 900 olan ikamet izinli yabancı sayısı, 13 Ağustos 2026 verilerinde 10 bin 507'ye yükseldi; bu fark 607 kişiye karşılık geliyor. İl genelinde ikamet eden yabancılar, 120 farklı ülke kökeninden gelerek Aydın'ın çeşitlenen demografik yapısına katkı sağlıyor.

Geçici koruma statüsü ve oranlar:

Geçici koruma kapsamında Aydın'da yaşayan Suriyelilerin sayısı 13 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla 6 bin 593 olarak açıklandı. Aydın'ın toplam nüfusu 1 milyon 172 bin 107 kişi olarak kaydedilirken, Suriyelilerin nüfus içindeki oranı 0,56 olarak hesaplandı. Bu veriler, ilin nüfus kompozisyonunda hem kalıcı hem mevsimsel etkilerin bir arada görüldüğünü ortaya koyuyor.

Yetkili kurumların açıkladığı bu istatistikler, yerel hizmet planlaması, konut ve altyapı düzenlemeleri ile sosyal uyum politikalarının şekillendirilmesinde önemli bir temel oluşturuyor. Yaz dönemlerinde artan yerleşim talepleri, önümüzdeki dönemde de Aydın için izlenmesi gereken bir gösterge olmaya devam edecek.

ÖZELLİKLE YAZ AYLARINDA NÜFUS ARTIŞI YAŞAYAN AYDIN'DA, İKAMET İZNİ ALAN YABANCILARIN SAYISI SON 2...

ÖZELLİKLE YAZ AYLARINDA NÜFUS ARTIŞI YAŞAYAN AYDIN'DA, İKAMET İZNİ ALAN YABANCILARIN SAYISI SON 2 YILDA YÜZDE 6 ARTARKEN, 2026 TEMMUZ AYINDA İKAMET İZİNLİ YABANCI SAYISI 10 BİN 507 OLDU.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.