Yargıtay'dan Önemli Karar
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, evlenmeden önce eşine hediye ettiği casus yazılım yüklü telefon ile eşinin yazışmalarını kaydeden kişinin beraat hükmünü bozarak, sanığın "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçundan cezalandırılmasına hükmetti.
Olayın Gelişimi
Ankara'da yaşayan bir birey, evlenmeden önce eşine cep telefonu hediye etti. Bu telefonda yüklü casus yazılım sayesinde yapılan konuşmaları kaydeden sanık, elde ettiği kayıtları babasına da dinletti. Eşinin evlenmelerinin ardından bu durumu fark etmesi üzerine, mağduriyetini dile getirerek şikayetçi oldu.
Ceza Kararı
Yürütülen soruşturma neticesinde, sanık Türk Ceza Kanunu'nun 132/1. maddesi uyarınca "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçundan 1 yıl 8 ay, aynı kanunun 132/2. maddesi uyarınca da "haberleşmenin gizliliğini ifşa etmek" suçundan yine 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bununla birlikte, yerel mahkeme kararına itiraz edilmesi üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, sanık hakkındaki beraat hükmünü verdi.
Yargıtay'ın Temyiz Kararı
Temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay'a intikal etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanığın suç işlediğini belirterek cezalandırılması için tebliğname hazırladı. Daire, eylemin suç sayıldığına kanaat getirerek istinaf kararını hukuka aykırı bulmuş ve bozdu.
Karar Gerekçesi
Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin kararında, kişilerle ilgili bilgi, düşünce, duygu ve tutumların başka kişi veya kişiler tarafından özel bir çaba gösterilerek öğrenilmesinin TCK'nin 132. maddesinde suç olarak düzenlendiği vurgulandı. Sanığın, evlenmeden önce eşine hediye ettiği telefona casus program yükleyerek haberleşme içeriklerini kaydetmesi ve babasına dinletmesi, TCK'nin 132. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında yer alan "haberleşmenin gizliliğini ihlal" ve "haberleşmenin gizliliğini ifşa" suçlarını oluşturduğu ifade edildi. İstinaf mahkemesinin, eylemin suç olduğunun gözetilmeden beraat kararı verdiği belirtilen kararda, bu durumun hukuka aykırı olduğu kaydedildi.