Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yapay zekâyla üretilen reçeteli ilaçlar klinik deneylere hazır olacak!

Google DeepMind CEO'su, yapay zekâ tarafından üretilen reçeteli ilaçların birkaç yıl içinde klinik deneylere hazır hale geleceğini öngörüyor.

Yayın Tarihi: 27.02.2024 17:02
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024 17:02

Yapay zekâyla üretilen reçeteli ilaçlar klinik deneylere hazır olacak!

Yapay zekâ alanının önde gelen isimlerinden biri, yapay zekâ tarafından tasarlanan reçeteli ilaçların birkaç yıl içinde klinik testlere ulaşabileceğini düşünüyor.

Google DeepMind CEO'su Demis Hassabis, The New York Times podcast'i "Hard Fork "un yayınlanan bir bölümünde tahminini tartıştı. Hassabis, yapay zekânın Alzheimer ya da kanser gibi büyük bir hastalığın tedavisine yardımcı olmaya yakın olup olmadığı sorulduğunda "Bence çok yakınız. Büyük bir hastalık, kardiyovasküler, kanser için gerçekten yapay zekâ tarafından tasarlanmış ilk ilaçlara sahip olmaktan birkaç yıl uzakta olduğumuzu söyleyebilirim. Big Pharma ile gerçek ilaç programları üzerinde büyük anlaşmalar imzaladık. Ve önümüzdeki birkaç yıl içinde, klinikte, klinik testlerde yapay zekâ tarafından tasarlanmış ilaçlara sahip olacağımızı umuyorum. Bu inanılmaz bir zaman olacak ve işte o zaman insanlar günlük yaşamlarında gerçekten maddi ve inanılmaz şekillerde faydalarını hissetmeye başlayacaklar” dedi.

Klinik deneyler, yeni bir ilacın veya cihazın insan kullanımı için güvenli ve etkili olup olmadığının değerlendirilmesine yardımcı olacak. Geliştirmenin klinik test aşamasına kadar gelebilen ilaçların pazara ulaşması, yine de yıllar alacak.

yapay zeka

UZMANLAR YAPAY ZEKÂNIN KULLANILMASI KONUSUNDA İKİYE AYRILDI

Bazı uzmanlar yapay zekânın ilaç keşif sürecini hızlandırmaya ve hastalara kişiselleştirilmiş bakım sunmaya yardımcı olabileceğini söylerken, bu modellerin farklı veri setleri üzerinde eğitilmemesi durumunda önyargı riski konusunda da uyarıda bulunuyorlar.

Google'ın da bildiği gibi yapay zekâ her zaman işleri doğru komutlarla gerçekleştiremiyor. Hassabis kısa süre önce Google DeepMind'ın Gemini yapay zekâ görüntü oluşturucusuyla yaşadığı fiyaskodan söz etti. Kullanıcıların, Kurucu Babalar ve Nazilerin ırkçı görüntüleri de dahil olmak üzere tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğunu belirtmesinin ardından Google, Gemini'nin insan görüntüleri oluşturma yeteneğini geçen hafta durdurdu.

Barselona'daki Mobil Dünya Konferansı'nda konuşan Hassabis, görüntü oluşturucu hakkında, "İyi niyetli bir özellik olan bu özellik, anlaşılan o ki, çok açık bir şekilde uygulanmış. Elbette tarihsel doğruluğu önemsiyoruz ve bu nedenle bunu düzeltirken bu özelliği çevrimdışı hale getirdik ve çok kısa bir süre içinde tekrar çevrimiçi hale getirmeyi umuyoruz” diye konuştu.