Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yapay zekâ nedeniyle işten çıkarmalar devam edecek!

Şirketlerin daha fazla yapay zekâ yeteneğini işe almak istemesi nedeniyle teknoloji sektöründe işten çıkarmaların devam etmesinin beklendiği açıklandı.

Yayın Tarihi: 27.01.2024 17:45
Güncelleme Tarihi: 27.01.2024 17:45

Yapay zekâ nedeniyle işten çıkarmalar devam edecek!

Takip sitesi Layoffs.fyi'ye göre, Ocak 2024 itibariyle 89 teknoloji şirketi yaklaşık 25 bin çalışanını işten çıkardı. Bir analist de bu yıl sektörde daha fazla işten çıkarma olacağını, bunun da öncelikle yapay zekâ sektörüne yönelik harcamalara odaklanmalarından kaynaklanacağını söyledi.

Wedbush Securities'de teknoloji analisti olan Dan Ives CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Google ve Big Tech'in geri kalanı, stratejik olmayan alanlarda kesinti yaparken yapay zekâ üzerine büyük bahisler oynuyor. Bazı alanlarda işten çıkarmalar devam ederken, "bu silahlanma yarışı teknoloji dünyasında devam ettikçe yapay zekâ alanındaki işe alım çılgınlığı eşi benzeri görülmemiş olacak” dedi.

Bu ayın başlarında Google, Google Asistan ve fitness takip cihazı Fitbit'e odaklanan yüzlerce pozisyonda kesintiye gitmiş, ancak yeni Google Chrome özellikleri gibi bir dizi yapay zekâ ürünü piyasaya sürmüştü. Şirketin son işten çıkarma turunun ardından Google CEO'su Sundar Pichai, bir personel notunda "bazı alanlarda hızı artırmak" için bu yıl daha fazla rolün ortadan kaldırılacağını duyurdu.

yapay zeka

YAPAY ZEKÂ NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILMAMANIN TEK YOLU YAPAY ZEKÂ ALANINDA ÇALIŞMAK

Google'ın işten çıkarmalarıyla aynı zamanda Amazon, Prime Video ve Amazon MGM Studios'ta yüzlerce çalışanı işten çıkardığını açıkladı. E-ticaret devi ayrıca yapay zekâ yatırımlarını da ikiye katlıyor.

Bu haftanın başlarında SAP, maliyetleri düşürmek ve kârı artırmak amacıyla dikkatini yapay zekâya çevirmek için 2,2 milyar dolarlık dönüşüm programının bir parçası olarak 8 bin çalışana işten çıkarma ya da farklı pozisyonlar teklif edeceğini açıkladı.

Ancak yapay zekâya yapılan yatırımların artması yakında daha fazla kişiyi işsiz bırakabilirken, yapay zekâ alanında yeni iş alanları yaratılıyor. İş ilanlarına göre Apple, Meta ve Nvidia gibi şirketler, en iyi üretken yapay zekâ yeteneklerini kazanmak amacıyla makine öğrenimi ve doğal dil işleme ile ilgili yapay zekâ odaklı rolleri altı haneli rakamların çok üzerinde maaşlarla doldurmak için aktif olarak çalışıyor. Başka bir deyişle, yapay zekâ alanında çalışmak sizi işinizi yapay zekâya kaptırmaktan kurtarabilir.