Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, Grönland buz tabakasının son dört yılda bilim insanlarının daha önce düşündüğünden yüzde 20 daha fazla buz kaybetmiş olabileceğini ortaya koyuyor.
Dünyayı tehdit eden iklim değişikliği krizine dikkat edilmeyen gelişmeler yüzünden Grönland buz tabakasının erimesi, küresel deniz seviyelerinin yükselmesine en büyük katkıyı sağlıyor. Bu nedenle, buz tabakasının erime hızını anlamanın küresel ısınmanın tam olarak hangi boyutlara ulaştığını anlamak açısından son derece önemli olduğu açıklanıyor.
Bu kapsamda, Grönland buz tabakasının mevcut durumu hakkında sürekli olarak yeni çalışmalar ortaya çıkıyor ve bu en yeni bulgulara göre, tabaka daha önce düşünülenden çok daha fazla buz kaybettiği anlaşıldı. Çalışma, çoğunlukla buzulun denizle buluştuğu kenarlarda kaybolan buzul çekilmesine odaklandı.
5 BİN 091 KİLOMETREKARE BUZ KAYBETTİ
Yeni bulgulara göre Grönland buz tabakası, buzullaşma cephesinin geri çekilmeye devam etmesi nedeniyle 1985'ten bu yana yaklaşık 5 bin 091 kilometrekare buz kaybetti. Bu da kabaca 1,034 gigaton buzun denize kayması anlamına geliyor.
Araştırmacılar bu bilgiye ulaşmak için buz tabakasının hem elle hem de yapay zekâ tarafından üretilen gözlemlerini kullanarak buzullaşma nedeniyle ne kadar hızlı geri çekildiğine dair yeni bilgiler sağladılar. Bunun en iyi yanının en azından deniz seviyeleri açısından, bu buzun zaten denizde oturuyor olması, dolayısıyla eridiğinde deniz seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunmayacak olması olduğu öğrenildi.
Bununla birlikte, Grönland buz tabakasının durumu ve ne kadar hızlı buzullaştığı, geri dönüşü olmayan bir noktaya ne zaman ulaşacağımız konusunda bazı ek endişelere yol açtı. Ekim 2023'te yapılan bir araştırma, Grönland'ın buz tabakasını kurtarmak için çok küçük bir fırsatımız olduğunu ve dünyadaki tüm buzların erimesi halinde bunun gezegenimiz için felaket sonuçları olacağını savundu.