Yabancı Plakalı Araçlar, Özel Otoyollardaki Geçiş Ücretlerini Ödemeden Türkiye'yi Terk Edemeyecek

Yabancı plakalı araçlar, özel otoyollardaki geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk edemeyecek. Yeni düzenleme TBMM'de görüşülecek.

Yayın Tarihi: 12.03.2025 11:19
Güncelleme Tarihi: 12.03.2025 11:19

Yabancı Plakalı Araçlar, Özel Otoyollardaki Geçiş Ücretlerini Ödemeden Türkiye'yi Terk Edemeyecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yarın görüşülecek olan Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, yabancı plakalı araçların özel şirketlerce işletilen otoyollardan geçişleri sonrasında ödemedikleri ücretler ve cezalar tahsil edilmeden Türkiye'yi terk etmesi mümkün olmayacak.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklifle birlikte, yabancı plakalı araçların özel otoyol geçiş ücretlerini ödemeden sınırdan geçişinin engellenmesine yönelik yeni bir düzenleme yapılması hedefleniyor.

Mevcut durumda, yasal düzenleme eksikliği nedeniyle, yabancı plakalı araçların özel şirketler tarafından işletilen otoyollardan geçtikten sonra geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk ettikleri tespit edildi. Türkiye'de sabit adresleri olmayan bu araçların ödenmeyen otoyol geçiş ücretleri ve para cezalarının tahsilat işlemleri, hukuki düzenlemeler olmadan yapılıyordu. Bu durumun kötüye kullanıldığı belirlendi.

Özel şirketlerce işletilen otoyollardan ödemesiz geçiş yapan yabancı plakalı araç sayısındaki artışın ardından TBMM Başkanlığına sunulan teklif ile Karayolları Taşıma Kanunu'nun 30. maddesinde değişiklik yapılması planlanıyor.

Bu düzenlemeyle, Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen otoyollara benzer şekilde, özel otoyollardan geçişlerini ücret ödemeden gerçekleştiren yabancı plakalı araçların ülkeyi terk etmesine izin verilmemesi sağlanacak.

Yabancı plakalı araçlar için tatbik edilen cezalar ile geçiş ücretleri ödenmeden ülkeden çıkışlarına izin verilmeyecek. Ayrıca, bu alacaklar, tebligat şartı aranmaksızın gümrük kapılarında yetkili birimler tarafından tahsil edilebilecek.

Tahsil edilen tutarların %60'ı hizmet payı olarak genel bütçeye gelir kaydedilirken, %40'ı ise ilgili özel işleticiye aktarılacak. Tahsilatın gerçekleştirilmesinin ardından bu payların Genel Müdürlüğe aktarılması gerekecek.