Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yabancı uyruklu çobanlar için çalışma izni başvurularının alınmaya başlandığını duyurdu. Çelik, yabancı çobanlara çalışma izni verilmesini, sektördeki ihtiyaçların karşılanmasında önemli bir adım olarak değerlendirdi.
Çelik, çoban sorunuyla ilgili işbirliklerinin ilerlediğini belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan çalışmalara katkı sağladıklarını hatırlattı. Toplantılarda çözüm önerilerinin ele alındığını ve çalışmaların sonuç vermeye başladığını ifade etti.
Yabancı çobanlar için başvuruların 12 Haziran itibarıyla alınmaya başlandığını belirten Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan kılavuzun başvuru prosedürlerini ayrıntılı bir şekilde açıklandığını kaydetti. Çelik, önceliklerinin her zaman yerli çobanlar olduğunu ancak ihtiyacın karşılanamadığı durumlarda yabancı çobanlara izin verilmesinin sektör için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye'de en az 6 ay geçerli ikametgahı bulunan yabancıların yanı sıra yurt dışından gelecek yabancıların da çalışma izni başvurusunda bulunabileceğini ileten Çelik, başvuru yapacak işletmelerin en az 200 küçükbaş hayvan bulundurması gerektiğini, ayrıca her bir işletmenin en fazla 3 yabancı çobana çalışma izni verebileceğini aktardı. Çelik, bu kapsamda geliştirilen İşgücü Uyum Programının çoban sorununu çözmede önemli bir rol oynayacağını ve programın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.