VİOP'ta Düşüşle Başlayan Şubat Vadeli Kontrat
İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı şubat vadeli kontrat, güne yüzde 0,3 düşüşle 10.888,00 puandan işlem görmeye başladı.
Açılış seansında, kontrat önceki normal seans kapanışına göre yüzde 0,3 azalış gösterdi. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen şubat vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,4 artışla 10.917,00 puandan kapatmıştı. Akşam seansında ise yüzde 0,1 gerileyerek 10.910,00 puana düştü.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler
Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife tehditleri nedeniyle olumsuz bir seyir izleniyor. Bugün yurt içinde açıklanacak büyüme verileri ile piyasalardaki gelişmeler dikkatle izlenecek.
Ekonomik Beklentiler
AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH)'nın 2024 yılının 4. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,98 arttığını tahmin ediyor. 2024 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentisinin ortalaması yüzde 3,12 olarak belirtilirken, 2025 sonuna dair büyüme tahmini ise yüzde 2,96 düzeyinde öngörülüyor.
Açığa Satış İşlemleri ve Piyasa Analizleri
Borsa İstanbul, BIST 50 endeksinde yer alan ve açığa satış yapılabilen paylarda uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) bugün de devam edeceğini bildirdi. Analistler, VİOP'ta vade sonu olması nedeniyle pozisyon kapatma ve taşıma işlemlerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini kaydediyor.
Teknik Analiz
Bugün yurt içindeki işsizlik oranı ve büyüme verilerinin yanı sıra, yurt dışında Almanya'da enflasyon ve ABD'de kişisel tüketim harcamaları ile toptan eşya stokları gibi yoğun bir veri gündemi bekleniyor. Teknik açıdan endeks kontratında 10.800 ve 10.750 puanları destek, 10.900 ve 10.950 seviyeleri ise direnç konumunda değerlendiriliyor.