Avustralya’da yapılan kapsamlı bir soruşturma, Victoria eyaletindeki yerli halkların, kolonileşme sürecinde koordineli bir plan doğrultusunda soykırıma uğradığını ortaya çıkardı.
2021 yılında yerli halklara yönelik zulmü ortaya çıkarmak üzere kurulan Yoorrook Adalet Komisyonu, Victoria’nın kolonileştirildiği 1830’lara ait belgeleri incelemek için çalışmalarına başladı. Komisyon, 200’den fazla tanığı dinleyerek, 1300 beyanname ve 10 binden fazla belgeyi analiz etti.
Bu dört yıllık araştırmanın sonucunda hazırlanan nihai rapor, Victoria Parlamentosuna sunuldu. Raporda, yerli halkların 1834 yılından itibaren toplu katliamlarla karşılaştığı ve insanlığa karşı suç işlendiği belirtildi. Yerli halkların cinsel şiddet, salgın hastalıklar, toplumdan dışlanma ve kültürel asimilasyon gibi pek çok olumsuz sürece maruz kaldıkları ifade edildi.
Raporda ayrıca, Victoria yerlilerinin neredeyse tamamen yok edildiği; bu toplu katliamın koordineli bir planın sonucu olduğu kaydedildi. 'Bu bir soykırımdır.' ifadesiyle, yerli halkların hala sistematik adaletsizlikle karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Rapor, yerli halkların karşılaştığı sorunlarla ilgili çözüm önerilerini içeren 100 maddelik bir tavsiye listesi sunarak Victoria hükümetini yaşanan ‘adaletsizlikler’ karşısında harekete geçmeye ve reform yapmaya davet etti.