DOLAR
42,94 -0,02%
EURO
50,59 -0,06%
ALTIN
6.057,54 -1,38%
BITCOIN
3.782.444,98 -1,14%

Vedat Işıkhan: Kasım 2025'te işsizlik yüzde 8,6, 31 aydır tek hanede

Vedat Işıkhan, 2025 Kasım işgücü verilerini açıkladı: işsizlik %8,6; istihdam 32 milyon 737 bin; işgücüne katılma %53,8; genç işsizlik %15,4.

Yayın Tarihi: 30.12.2025 12:27
Güncelleme Tarihi: 30.12.2025 12:27

Vedat Işıkhan: Kasım 2025'te işsizlik yüzde 8,6, 31 aydır tek hanede

Vedat Işıkhan: Kasım 2025'te işsizlik yüzde 8,6, 31 aydır tek hanede

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabı üzerinden 2025 yılı Kasım ayına ilişkin işgücü istatistiklerini paylaştı.

Veriler ve bakanın değerlendirmesi

Işıkhan, attıkları adımlarla istihdam kapasitesini ve işgücünü iyileştirmeye çalıştıklarını belirterek şu verileri paylaştı.

İstihdam sayımız, 2025 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 75 bin kişi artarak 32 milyon 737 bin kişiye, istihdam oranımız ise 0,1 puan artarak yüzde 49,2’ye ulaştı.

İşgücümüz, aynı dönemde 128 bin kişi artarak 35 milyon 834 bin kişiye, işgücüne katılma oranımız ise 0,1 puan artışla yüzde 53,8’e yükseldi.

Kasım ayında işsizlik oranı, yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle 31 aydır tekli hanelerde seyrini sürdürüyor.

Gençlerde ise işsizlik oranı geçen yıla göre 0,4 puan azalarak yüzde 15,4 olarak gerçekleşti.

Bakan, Orta Vadeli Program kapsamında yürütülen etkin koordinasyonun sonuçlarının alındığını ve yenilikçi, emek ile insan odaklı politikalarla sürecin devam edeceğini vurguladı.

Analiz

Tek haneli işsizlikin 31 ay boyunca korunması, işgücü piyasasında göreli bir istikrarın sürdüğünü işaret ediyor. Aylık bazda istihdamın 75 bin kişi artması ve işgücüne katılımın yükselmesi, işsizlik oranının %8,6 olarak kaydedilmesinde belirleyici oldu.

Genç işsizlikteki 0,4 puanlık düşüş, genç nüfusta sınırlı bir iyileşmeye işaret etmekle birlikte oranın %15,4 seviyesinde olması, genç istihdamının izlenmeye devam edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Paylaşılan veriler, Bakan Işıkhan'ın belirttiği üzere Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanan politikaların etkilerinin izlendiğini gösteriyor; önümüzdeki dönemde alınacak tedbirlerin, istihdam dinamikleri üzerindeki etkisi takip edilecek.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT IŞIKHAN, SOSYAL MEDYA HESABINDAN KASIM AYI İŞ GÜCÜ...

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT IŞIKHAN, SOSYAL MEDYA HESABINDAN KASIM AYI İŞ GÜCÜ İSTATİSTİKLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.