
Van ve Bitlis'te 'Türk Mutfağı Haftası' Etkinlikleri Düzenlendi
Van ve Bitlis, 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek yöresel lezzetlerini tanıttı. Van Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Van Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde, kentin geleneksel yemekleri, yöresel kahvaltı ürünleri ve bu yemeklerin korunmasına yönelik bilgiler paylaşıldı.
Panelde, yeni şeflerin yetiştirilmesi, yerel malzemelerin çağdaş tekniklerle yeniden yorumlanması ve akademik çalışmalarda bu kültürün kayıt altına alınmasına dair de bilgiler verildi. Ayrıca, Van'a özgü yemekler, yerel ürünlerin coğrafi işaret süreci ve gastronomi turizminin sunduğu fırsatlar üzerinde tartışıldı. Katılımcılara, etkinlik sırasında ayran aşı ikram edildi.
Bir hafta boyunca sürecek etkinliklerle uygulamalı atölyeler, yerel ürün sunumları ve geleneksel çay kültürü tanıtımları yapılacak. Böylece katılımcıların mutfak kültürü konusunda farkındalık kazanmaları hedefleniyor.
Bitlis'te Yöresel Lezzetler Tanıtıldı
Bitlis'teki etkinlikler, Valilik, belediye, Eren Üniversitesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirildi. Valilik bahçesinde düzenlenen programda, katılımcılara büryan kebabı, ciğer taplaması ve içli köfte gibi yöresel yemekler sunuldu. Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, yörenin tarihi ve doğal zenginlikleri ile gastronomi alanındaki önemine değindi.
Karakaya, Türkiye'nin doğusuyla güneydoğusunu birleştiren stratejik bir noktada bulunan Bitlis'in gastronomik özelliklerinin de ön planda olması gerektiğini vurguladı. Vale, yemek kültürlerinin geliştirilmesi ve doğal süreçlere uygun sunumların önemini belirterek, tarihi mekanlarda yemek kültürlerinin sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olan şehrin zengin mutfağına dikkati çekerken, 250'den fazla yöresel yemeğin varlığına vurgu yaptı. Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise, Bitlis balının coğrafi işaret alması gibi önemli gelişmelere dikkat çekerek, gastronomi alanında elde edilen başarıları paylaştı.
Van Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce Van Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde kentin yöresel kahvaltı ürünleri ve geleneksel yemekleri tanıtıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce Van Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde kentin yöresel kahvaltı ürünleri ve geleneksel yemekleri tanıtıldı.