Van Gölü sazlıklarında aynalı sazan arayışı artıyor

Van'ın Edremit sahilindeki sazlıklarda amatör balıkçılar, aynalı sazan avı ve doğayla vakit geçirmek için hafta içi ile tatil günleri yoğunluk oluşturuyor.

Yayın Tarihi: 28.10.2026 11:28
Güncelleme Tarihi: 28.10.2026 11:33

Van Gölü sazlıklarında aynalı sazan arayışı artıyor

Edremit'te amatör balıkçılık canlanıyor

Van'ın Edremit ilçesindeki yeni sahil yolu boyunca uzanan küçük sazlık alan, amatör balıkçıların uğrak noktası haline geldi. Kıyıdaki alan, şehir merkezine yakın olması nedeniyle aileler ve bireyler tarafından hafta içi ve tatil günlerinde tercih ediliyor. Ziyaretçiler oltalarını sazlık kenarına bırakarak doğayla iç içe vakit geçiriyor ve çoğunlukla aynalı sazan avını hedefliyor.

Bölgede gözlemlenen değişimler:

Bu yıl etkili olan yağışların su seviyesini yükseltmesi, sazlık alanın ekosistemine olumlu yansıdı; bölgedeki balıklarda herhangi bir koku olmadığı ve lezzetin ön plana çıktığı belirtiliyor. Şehir merkezine yakınlığı, bölgeyi özellikle hafta sonları yoğun hale getiriyor. Amatör balıkçılar, gün boyu oltalarına balık takılmasını sabırla bekliyor.

Günlük ritim ve deneyimler:

Üniversiteden emekli olan Tekin Mercanoğlu, amatör balıkçılığı 'meşgale' olarak tanımlıyor ve düzenli olarak bölgeye geliyor. Mercanoğlu, "Amatör balıkçılığa devam ediyoruz. Kendimize uğraş olsun, meşguliyet olsun diye sürekli balık tutmaya geliyoruz. Genellikle burada aynalı sazan bulunuyor. Onları yakalamaya çalışıyor, günümüzü bu şekilde geçirip değerlendirmeye çalışıyoruz" diyerek deneyimini aktarıyor.

Mercanoğlu ayrıca balıkların lezzetine değinerek, "Balığın tadı güzel. Bu yıl yağışlarla birlikte su seviyesinin yükselmesi sayesinde herhangi bir koku da yok. Şehir merkezine yakın bir bölge olduğu için insanlar genellikle buraya akın ediyor. Bilhassa tatil günlerinde çok yoğun bir ilgi var" ifadelerini kullandı. Bölgedeki bir avın ilk 1,5 saatlik sürecinde iki balık yakalandığı; gün sonunda ise bu sayının 5-6'ya çıkmasının beklendiği aktarıldı.

TEKİN MERCANOĞLU

TEKİN MERCANOĞLU

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.