Van’da polen yağışı kent merkezini beyaza bürüdü

Van'da kavak ağaçlarının polenleri rüzgarla kent merkezini kapladı; sokak ve parklarda beyaz örtü oluştu, alerjisi olan vatandaşlar sağlık tehdidi yaşıyor.

Yayın Tarihi: 15.06.2026 11:42
Güncelleme Tarihi: 15.06.2026 11:57

Van’da polen yağışı kent merkezini beyaza bürüdü

Van’da polen yağışı kent merkezini beyaza bürüdü

Kavak ağaçlarının polenleri rüzgarla dağılarak cadde ve parklarda beyaz örtü oluşturdu

Van’da havaların ısınmasıyla doğa yeniden canlanırken, kent merkezinde bu kez kavak ağaçlarından yayılan polenler etkili oldu. Rüzgarın etkisiyle havada uçuşan beyaz polenler sokakları ve yeşil alanları kapladı.

Haziran ayında görülen bu "beyaz" yoğunluk, kent merkezinde kışın kar yağışını andıran görüntüler oluşturdu. Ortaya çıkan sahneleri bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla kaydederken, alerjisi olanlar zor anlar yaşadı.

Sağlık açısından polenler, özellikle alerjik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için tehdit oluşturuyor. Gözlemler ve vatandaş bildirimleri, polenlerin astım, KOAH ve çocuklarda hapşırık, kaşıntı ve yüzde kaşıntı gibi alerjik belirtileri tetiklediğini gösteriyor.

Kenan Gül isimli vatandaş konuya ilişkin şunları söyledi: "Maalesef ilkbahar ve yaz aylarında Van’da özellikle kavak ağaçlarının çokluğu sebebiyle ciddi manada polen söz konusu. Polenler özellikle astım, KOAH ve çocuklarda hapşırık, kaşıntı, yüzde kaşıntı ve benzeri alerjik durumlarla kendisini göstermekte. Büyükşehir başta olmak üzere ilçe belediyelerin bu konuda bir hassasiyet göstermesini umuyoruz. Gerçek manada özellikle çocuklarda birçok hastalığı tetiklemektedir bu polenler. Sizin de gördüğünüz gibi her taraf kar beyazı. Bunlar ciddi manada insanları rahatsız etmekte. Özellikle Van Kalesi arkasındaki tarihi Horhor Camisi’nin çevresindeki bahçelerdeki yoğunluğu zaten kendiniz de görmektesiniz"

Vatandaşlar, belediyelerden polen yönetimi ve hassasiyet talep ederken, alerjisi olanların dış mekan etkinliklerinde dikkatli olması gerekiyor.

VAN'DA HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE DOĞA YENİDEN CANLANIRKEN, KENT MERKEZİNDE BU KEZ KAR YERİNE...

VAN'DA HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE DOĞA YENİDEN CANLANIRKEN, KENT MERKEZİNDE BU KEZ KAR YERİNE POLEN YAĞIŞI ETKİLİ OLDU.

VAN'DA HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE DOĞA YENİDEN CANLANIRKEN, KENT MERKEZİNDE BU KEZ KAR YERİNE...

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.