Vali Masatlı: COP31 Heyetleri Hatay’ın Yeniden İnşa Sürecinden Örnek Alacak

Vali Mustafa Masatlı, COP31 heyetlerinin Hatay’ın deprem sonrası çevresel normlara uygun, insan odaklı ve enerji verimli yeniden inşa sürecinden örnekler alacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 09.05.2026 12:20
Güncelleme Tarihi: 09.05.2026 12:24

Vali Masatlı: COP31 Heyetleri Hatay’ın Yeniden İnşa Sürecinden Örnek Alacak

Vali Masatlı: COP31 Heyetleri Hatay’dan Örnek Alacak

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kentte düzenlenen COP31 zirvesine katılan yabancı heyetlerin Hatay’dan alacağı örneklerin bulunduğunu belirterek kentin 21. yüzyılın gereksinimlerine uygun şekilde yeniden inşa edildiğini söyledi. Masatlı, söz konusu değerlendirmesini "Türkiye’nin COP31’e Giden Yolu: Dirençli Şehirler" paneline ilişkin açıklamalarında dile getirdi.

Panel ve katılımcı profili

Panelde, farklı ülkelerden gelen bakanlar ile Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu heyetler bir araya geldi. Masatlı, bu buluşmada Hatay’daki yeniden inşa sürecinin katılımcılara aktarıldığını ifade etti.

Yeniden inşa yaklaşımının temel ilkeleri

Vali Masatlı, Hatay’ın yeniden inşa edilirken dünyanın çevresel normlarına uygun bir çerçeve esas alındığını vurguladı. Masatlı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve başkanlığında dünyada bu zamana kadar eşi benzeri görülmemiş bir ihya, inşa ve imar çalışmaları başladı" ifadeleriyle sürecin kapsamını tanımladı.

Masatlı, şahsi gözlemlerine dayanarak ilk yıkılıştan enkaz kaldırma ve kentin yeniden yapılanmasına kadar geçen aşamalara tanıklık ettiğini belirtti ve sürecin insan odaklı olduğu ile birlikte enerji kullanımını azaltmayı önceleyen bir yaklaşımı benimsediğini söyledi.

Planlama, altyapı ve sosyal donatılar

Vali, deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının kenti 21. yüzyıla uygun koşullarda planlamayı hedeflediğini, bunun modern yapılar, korunan tarihi yapılar, altyapı ve üstyapı düzenlemeleri ile sosyal donatı alanlarının eşgüdümlü ele alınması anlamına geldiğini açıkladı. Bu kapsamda kentin daha insan odaklı, enerji verimliliği gözetilen ve güçlü bir marka şehir olarak tasarlandığına dikkat çekti.

Masatlı, yabancı heyetlerin Hatay için kullandıkları "Riborn Hatay" ifadesine işaret ederek, kentin yeniden doğuşunun hem yerel hem uluslararası düzeyde görülmesini önemli bulduklarını kaydetti.

COP31'e ev sahipliği süreci bağlamında Vali Masatlı, Hatay’ın yeniden inşa deneyiminin diğer kentlere dayanıklılık, çevresel normlara uyum ve insan merkezli planlama konularında somut örnekler sunacağını ve bunun kent için gurur verici olduğunu ifade etti.

HATAY VALİSİ MUSTAFA MASATLI, KENTTE DÜZENLENEN COP31 ZİRVESİNE KATILAN YABANCI HEYETLERİN...

HATAY VALİSİ MUSTAFA MASATLI, KENTTE DÜZENLENEN COP31 ZİRVESİNE KATILAN YABANCI HEYETLERİN HATAY’DAN ALACAĞI ÖRNEKLER OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK KENTİ 21. YÜZYILIN DÜNYASINA UYGUN ŞEKİLDE İNŞA EDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.

HATAY VALİSİ MUSTAFA MASATLI, KENTTE DÜZENLENEN COP31 ZİRVESİNE KATILAN YABANCI HEYETLERİN...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.