Uzman uyarısı: Ultra işlenmiş gıdalar ve erken yaşta bağırsak kanseri riski
Prof. Dr. Uğur Coşkun (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı) ultra işlenmiş gıdaların erken yaşlarda bağırsak kanserine yol açabileceğine dair değerlendirmelerini paylaştı. Coşkun, son dönemde yayımlanan çalışmanın bulgularını ve korunma önerilerini aktardı.
Çalışmanın sonuçları
Coşkun, çalışmaya dair şu açıklamayı yaptı: "Sosis, salam, hazır çorbalar, kola, patates cipsleri gibi ultra işlenmiş gıdalarla ilgili şimdiye kadar yapılan çalışmalar, bu gıdaların tüketiminin diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin görülme riskini arttırabileceğini göstermiştir. Birkaç gün önce yayınlanan yeni bir çalışmada, yaklaşık 30 bin kadının diyet ve endoskopi verilerini inceleyen araştırmacılar, ultra işlenmiş gıdaları fazla miktarda tüketen bireylerin, az tüketenlere kıyasla yüzde 45 daha fazla adenoma (kolorektal kanser öncüsü) geliştirdiğini ortaya koydu. Chan ve arkadaşlarının çalışmasının sonuçları JAMA Oncology dergisinde yayımlandı."
Erken başlangıçlı kolorektal kanser ilişkisi
Coşkun, çalışmanın katılımcılarının tamamına 50 yaşından önce en az iki kez kolonoskopi yapıldığını belirterek, araştırmanın ultra işlenmiş gıdaları erken başlangıçlı kolorektal kanserle ilişkilendiren ilk çalışma olduğuna dikkat çekti. Çalışmada hazır yemekler, paketli atıştırmalıklar, yüksek şeker, tuz ve doymuş yağ içeren ürünler ile bol katkı maddesi barındıran endüstriyel gıdaların günlük tüketim miktarlarına bakıldı.
Uzman değerlendirmesi ve öneriler
Coşkun çalışmanın sonuçlarını özetlerken şu uyarılarda bulundu: "Ultra işlenmiş gıdaların yüksek tüketimi örneğin günde 5-10 porsiyon, bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir ve erken başlayan kolorektal kanserin sebepleri arasında yer alabilir. Bununla birlikte, ultra-işlenmiş gıda tüketiminin doğrudan kolon kanserine neden olabileceğine dair elimizde halen net bir bilgi yok. Diyet sadece tek başına bu artışı açıklamıyor. Ama veriler ultra işlenmiş gıdalardan uzak durmanın erken yaşta kolon kanseri riskini azaltma stratejisi olabileceğini gösteriyor."
Coşkun, korunma önerilerini şu şekilde paylaştı: "Erken yaşlarda kolon sağlığını korumak için, şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek; lif, vitamin ve mineral yönünden fakir, yapay katkılar, renklendiriciler ve tatlandırıcılar içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ve daha çok sebze, meyve, tam tahıllı ürünler gibi yüksek lif içeren doğal besinleri sık tüketmek gerekir."
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ ONKOLOJİ BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. UĞUR COŞKUN, ULTRA İŞLENMİŞ GIDALARIN ERKEN YAŞLARDA BAĞIRSAK KANSERİNE YOL AÇMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI.