ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) yayımladığı rapora göre, Başkan Donald Trump'ın USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulmasını öngören kararnamesinin ardından, yardım için ayrılan 489 milyon dolar değerindeki gıda bozulma riskiyle karşı karşıya kalmıştır.
Raporda, “depo ve limanlarda bekleyen, nakli askıya alınmış 489 milyon dolar değerindeki gıda yardımının bozulma riski bulunduğu” ifade edilmiştir. Ayrıca, Trump yönetiminin USAID'deki personel sayısını 10 binden yaklaşık 300'e düşürdüğü iddiaları ile birlikte, bu durumun insani yardımların korunmasını olumsuz etkilediği aktarılmıştır.
USAID ile İlgili Tartışmalar
ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta başkanlık görevine başlamasının ardından dış yardımlara yönelik bir kararname imzalamıştır. Bu kararnamede, ABD'nin dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu bakanlık ve kurumların, dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği belirtilmiş ve bu programların ABD dış politikasıyla uyumunun 90 günlük inceleme süresi başlatacağı kaydedilmiştir.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Bakanlık ve USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştır. Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) başındaki Elon Musk, USAID yöneticileri ile yaşadığı sorun nedeniyle çalışanların “idari izne çıkarıldığını” duyurmuştur. Bu süreçte ajansın sosyal medya hesaplarının kapatıldığı da bildirilmiştir.
Mahkeme Kararları
ABD'de Washington DC Bölge Mahkemesi, USAID çalışanlarının “idari izne çıkarılması” kararının yürütmesinin geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştır.