Ürdün, Netanyahu'nun Açıklamalarına Sert Tepki Göstermekte
Ürdün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin devletinin Suudi Arabistan topraklarında kurulması yönündeki kışkırtıcı açıklamalarını en güçlü şekilde kınadığını duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Filistinlilerin kendi topraklarında bağımsız ve egemen bir devlet kurma hakkına sahip olduğuna dikkat çekildi.
Provokatif ve Kışkırtıcı Açıklamalar
Netanyahu'nun açıklamaları, provokatif ve kışkırtıcı olarak nitelendirildi ve bu tür ifadelerin uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ettiği belirtildi. Ürdün, İsrail hükümetinin bu tür açıklamalarıyla bölgedeki gerilimi artırdığına ve barışa karşı olan bir zihniyeti yansıttığına dikkat çekti.
Suudi Arabistan ile Dayanışma Vurgusu
Ürdün hükümeti, Suudi Arabistan ile tam destek ve dayanışma içinde olduğunu duyurarak, dünya genelinin bu sorumsuz açıklamalara karşı güçlü bir tepki göstermesi gerektiğini ifade etti.
Bölgedeki Çatışmaların Temel Kaynağı
Bakanlık açıklamasında, İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı işgal ve insan hakları ihlallerinin bölgedeki çatışmaların temel kaynağı olduğu vurgulandı. Ayrıca, Filistin halkının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurma hakkının kararlılıkla savunulması gerektiği belirtildi.
İsrail'in Politikasına Çağrı
Açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'daki işgalci ve yıkıcı politikalarını derhal durdurması gerektiği, bu tür politikaların Filistin halkının topraklarını gasbetmeye yönelik olduğu ve barışın önündeki en büyük engeli oluşturduğu kaydedildi.
Netanyahu'nun Açıklamaları
İsrail Başbakanı Netanyahu, resmi bir ziyaret için bulunduğu Washington'da 7 Şubat'ta, Suudi Arabistan'ın bağımsız Filistin devleti kurulması şartını öne sürmesi üzerine şu ifadeleri kullanmıştı: "Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan'da kurabilirler. (Suudi Arabistan) Geniş topraklara sahipler."
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise Netanyahu'ya sert tepki göstererek, bu açıklamaların işgalci İsrail'in Gazze'deki artan suçlarını örtbas etmeye yönelik bir çaba olduğunu vurgulamıştır.