Ramazan Öncesi Ürün Fiyatlarındaki Değişim
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl Ramazan öncesinde marketlerde 39 ürünün 36'sında fiyat artışı, 2'sinde fiyat düşüşü, 1'inde ise fiyat değişimi yaşandığını bildirdi. Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının %160,2 ile beyaz lahanada görüldüğünü ifade etti. Beyaz lahanayı %94,1 ile kabak, %80,9 ile limon ve %62,5 ile yumurta takip etti. Ayrıca, markette fiyatı düşen ürünler arasında %18,1 ile patates ve %1,5 ile karnabahar öne çıkıyor.
Tüketici Yüksek Fiyatlarla Karşılaşıyor
Bayraktar, geçen yılın Ramazan öncesine kıyasla tüketicilerin marketten beyaz lahanayı 2,6 kat, kabağı 1,9 kat, limonu 1,8 kat ve yumurtayı 1,6 kat daha fazla ödeyerek almak zorunda kaldıklarını belirtti.
Üretici Fiyatlarındaki Değişim
Üretici fiyatlarında da benzer bir tablo ortaya çıkmakta. Bayraktar, 31 ürünün 26'sında fiyat artışının, 4'ünde fiyat düşüşünün ve 1'inde fiyat değişiminin yaşandığını açıkladı. Üreticide en fazla fiyat düşüşü %27,8 ile zeytinyağında görülürken, en fazla artış ise %594,4 ile limonda kaydedildi.
Şubat Ayı Üretici ve Market Fiyat Farkı
Şubat ayında üretici ve market fiyatları arasında en yüksek farkın %217 ile kuru fasulyede olduğunu kaydeden Bayraktar, kuru fasulyenin marketteki fiyatının 3,2 kat fazla olduğunu belirtti. Kuru fasulye, 33,29 TL'den 105,54 TL'ye, havuç 13 TL'den 39,96 TL'ye, kuru kayısı 150 TL'den 446,80 TL'ye, Antep fıstığı ise 250 TL'den 741,48 TL'ye yükseldi.
Üretici Fiyat Değişimlerinin Nedenleri
Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebeplerine de değinerek, limonda yaşanan hasadın azalması, don olaylarının narenciye ağaçlarını etkilemesi ve Çukurova bölgesindeki patates hasadı için beklenen zararları vurguladı. Ayrıca, girdi fiyatlarındaki artışların üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti.