Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Türkiye ve Irak arasında 24 işbirliği anlaşması imzalandı: İşte anlaşmanın detayları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye ve Irak arasında çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendiren 24 anlaşma imzalandı.

Yayın Tarihi: 22.04.2024 21:30
Güncelleme Tarihi: 22.04.2024 21:30

Türkiye ve Irak arasında 24 işbirliği anlaşması imzalandı: İşte anlaşmanın detayları

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat'ta gerçekleşen görüşme sonrasında iki ülke arasında 26 işbirliği anlaşmasına imza attılar.

İmza töreninde, "Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ile "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı" Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani tarafından imzalandı.

Ayrıca, stratejik alanlarda işbirliğini güçlendirmek amacıyla 24 farklı alanda işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşmalardan bazıları şunlar:

- Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı ile Irak Dışişleri Bakanlığı Dış Hizmetler Enstitüsü arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı.

- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Irak Ticaret Odaları Federasyonu arasında Mutabakat Zaptı.

- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı Milli Kütüphanesi ve Arşivi arasında Mutabakat Zaptı.

- Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ile Irak Cumhuriyeti Sünni Vakfı Divanı arasında İslami İşler Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı.

- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Irak Cumhuriyeti İletişim ve Medya Komisyonu arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı.

- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Irak Cumhuriyeti Savunma Sanayii Komisyonu arasında Savunma Sanayii Alanında Stratejik İşbirliği Mutabakat Zaptı.

Bu anlaşmalar, iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda daha da güçlenmesine ve işbirliğinin artmasına yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.