DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.860.699,92 -0,17%

Türkiye, İsrail'in Suriye'ye Saldırılarının Eleştirisini Yükseltti

BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, İsrail’in Suriye’deki saldırılarının toplumsal uyumu baltaladığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 18.07.2025 04:24
Güncelleme Tarihi: 18.07.2025 04:24

Türkiye, İsrail'in Suriye'ye Saldırılarının Eleştirisini Yükseltti

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız'dan Açıklamalar

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, İsrail’in Suriye’ye yönelik devam eden saldırganlığının, Suriye’nin toplumsal uyum temelinde yeniden inşa çabalarını baltaladığını ifade etti. Yıldız, bu konudaki açıklamalarını, BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplanarak Orta Doğu'da durum başlığı altında Suriye'deki gelişmeleri ele aldığı bir toplantıda yapmıştır.

Yıldız, 8 Aralık’tan bu yana Suriye’nin çeşitli zorluklara rağmen kayda değer ilerlemeler kaydettiğini ve kapsayıcı siyasi geçiş ile ulusal uzlaşıya olan bağlılığını gösterdiğini dile getirerek, Türkiye’nin Suriye'nin barış, toparlanma ve yeniden yapılanma çabalarına desteğinin sürdüğünü vurguladı. Ancak, Yıldız, İsrail’in bu süreçte Suriye’nin istikrara kavuşmasını engelleyici askeri müdahaleleri aralıksız sürdürdüğünü vurguladı.

İsrail’in saldırganlıklarının Suriye'nin yeniden inşa çabalarını doğrudan tehdit ettiğini ifade eden Yıldız, bu tür müdahalelerin bölgedeki istikrarı bozduğuna, sivil kayıpları artırdığına ve yerinden edilmeleri tetiklediğine dikkat çekti. Yıldız, Suriye halkının barış fırsatlarından mahrum bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Güvenlik Konseyi'nden Gerginliğin Azaltılması Çağrısı

Yıldız, Güvenlik Konseyi’ne, İsrail saldırganlığının derhal durdurulması, Suriye yönetiminin Süveyda bölgesinde sükuneti sağlaması ve sivil kayıpları önlemesi konusunda destek verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Suriye topraklarında İsrail askeri konuşlandırılmasına dair haberlerin ciddi endişe kaynağı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Yıldız, ulusal mutabakat için tüm çabaları desteklemenin önemine değindi. Yıldız, Suriye hükümeti ile ilgili unsurların rızasını yansıtan bir ateşkes sağlanmasını ve güneydeki durumun istikrara kavuşturulmasına yönelik çabaları memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Süveyda'daki Çatışmalar ve İsrail Saldırıları

Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde 13 Temmuz’da Bedevi Arap aşiretleri ile Dürzi silahlı grupları arasında başlayan küçük çaplı çatışmalar, bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine yönelik Dürzi grupların saldırılarıyla büyüdü. Çatışmaların ardından taraflar arasında sağlanan ateşkes kısa sürede bozuldu ve İsrail ordusu, Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılara yöneldi.

İsrail hava kuvvetleri, 16 Temmuz’da Suriye Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı’nı vururken, Süveyda’da aynı gün hükümet ile yerel gruplar arasında tekrar bir ateşkes sağlandı. Ancak, İsrail savaş uçaklarının Şam ve Dera'ya yönelik saldırıları devam etti. Güvenlik güçlerinin çatıldığı Süveyda bölgesindeki çatışmalar ve İsrail saldırılarında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı