Türkiye 96-85 Karadağ: Hazırlık maçı sonrası değerlendirmeler
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA Avrupa Şampiyonası (EuroBasket 2025) öncesindeki son hazırlık maçında Basketbol Gelişim Merkezi'nde konuk ettiği Karadağ'ı 96-85 mağlup etti. Maçın ardından başantrenör Ergin Ataman, TBF Sportif Direktörü Alper Yılmaz ve oyuncu Adem Bona medyaya açıklamalarda bulundu.
Ergin Ataman: "Şampiyonaya hazırız"
Başantrenör Ergin Ataman, maçın ilk yarısında takımın savunmada istediği sertliği sağlayamadığını ve konsantrasyon düşüklüğü yaşandığını vurguladı. Ataman, "Konsantrasyonumuz düşüktü. O yüzden özellikle ikili oyunlarda çok hata yaptık. Simonovic'in attığı üçlüklere engel olamadık ve ilk yarıda 49 sayı yedik" dedi.
Devre arasında yapılan uyarılar ve taktiksel düzeltmelerin ikinci yarıda etkili olduğunu belirten Ataman, ikinci yarıda savunmanın sertliğinin arttığını, oyun kuruculara baskı yapılarak dış şutların kontrol altına alındığını anlattı. Ayrıca hücumda Alperen ve Cedi'nin verimli kullanıldığını, ana rotasyondaki oyuncularla 3. ve 4. periyotların sonuna kadar iyi bir performans sergilendiğini söyledi.
Ataman, takım içi dağılım hakkında da bilgi vererek rollerin yaklaşık %90 belli olduğunu, bu akşam Larkin ve Ömer Faruk'un hafif rahatsızlıkları nedeniyle kullanılmadığını ve onların da kadroya katılmasıyla takımın daha güçlü hale geleceğini ifade etti. Taraftar desteğine dikkat çeken Ataman, salonun Türk bayraklarıyla dolu olmasından dolayı seyircilere teşekkür etti ve hedefin "ilk maçtan itibaren her maçı kazanmak" olduğunu yineledi.
Alper Yılmaz: Artan grafik memnuniyet verici
TBF Sportif Direktörü Alper Yılmaz, Karadağ maçıyla Avrupa Şampiyonası hazırlıklarının tamamlandığını belirtti. Yılmaz, takımda "ufak tefek sakatlıklar" dışında sorun olmadığını, Pazartesi günü Letonya'ya hareket edileceğini ve son 12 kişilik kadronun bugün teknik ekip tarafından belirleneceğini söyledi.
Yılmaz ayrıca, "Artan bir grafiğimizin olması bizim için sevindirici" diyerek turnuva grubundaki maçların zorluğuna dikkat çekti ve adım adım gruptan çıkıp son 16 ve çeyrek finale kadar ilerlemeyi hedeflediklerini belirtti. Milli takımın bütün ülkeyi en iyi şekilde temsil etme arzusu vurgulandı.
Adem Bona: Morali yükselten galibiyet
22 yaşındaki pivot Adem Bona, son çeyrekte yapılan savunma ve takım performansının galibiyette belirleyici olduğunu söyledi: "Çok iyi oynadık. Güzel bir galibiyet aldık. Bundan sonra turnuvaya gidiyoruz. Bizim için kazanmak çok önemliydi. Son periyot takım olarak iyi oynadık. Bu galibiyet takımın morali için çok iyi oldu."
Alperen Şengün ile uyumuna dair soruya Bona, ikilinin 16 Yaş Altı Milli Takımı'ndan beri birlikte oynadıklarını ve aralarındaki iletişimin iyi olduğunu belirterek Alperen'in takım için önemli bir oyuncu olduğunu ifade etti.
Genel değerlendirme: Maç, ilk yarıda savunma zaafları nedeniyle sıkıntılı ilerlese de yapılan taktiksel düzeltmeler ve rotasyon yönetimiyle ikinci yarıda kontrol sağlandı. Teknik ekip, kadro kararı ve ufak sakatlıkların takibiyle ilgili son dokunuşları yapacak; takım Pazartesi günü Letonya'ya hareket edecek.