
Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı Antalya'da Başladı
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde bulunan bir otelde başladı. Çalıştayda, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, ortada bulunan 34 harfin tartışılmasından ziyade, ortak alfabeye yönelik hedeflerin önemli olduğunu vurguladı.
Ortak Alfabe Üzerine Düşünceler
Prof. Dr. Mert, alfabe değiştirmenin zor ve sancılı bir süreç olduğunu belirterek, geçen yıl Bakü'deki toplantıda olan ümitsizlikten bahsetti. Ancak, sonunda ortak bir kararla alfabe değişiminin kabul edildiğini aktardı. Mert, bu masanın etrafındaki katılımcıların tamamının Türk dünyasının ortak değerleri ve dili etrafında toplandığını ifade etti.
Geçmişten Günümüze Ortak Alfabe Anlayışı
Mert, Türk dilinin geniş coğrafyası hakkında bilgi vererek, bu durumun yanında ortak alfabede buluşmanın tarihini de anlattı. 8. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan dönemler arasında Türklerin ortak alfabe kullandığına dikkat çekti. Oğuzların ve Kırgızların Köktürk harfleri kullandıklarını belirterek, atalarının başarılarına vurgu yaptı.
Alfabenin Önemi
Mert, alfabenin sadece bir işaret dili olmadığını, aynı zamanda siyasi boyutu olduğunu vurgulayarak, 34 harfli ortak alfabede büyük bir uzlaşı sağlandığını ifade etti. "Bizim toplandığımız yer, geleceğe birlikte nasıl ilerleyebileceğimiz üzerine olacak," diyerek, bundan sonraki sürecin önemine değindi.
TDK'nın Rolü
TDK'nın yalnızca Türkiye’ye ait bir kurum olmadığını belirten Mert, Türk lehçeleri üzerine de çalışmalar yaptıklarını ve gerektiğinde maddi destek sunduklarını ifade etti. Çalıştayın yarın sona ereceği belirtiliyor.
Antalya'da Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.
Antalya'da Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.