Tunus'ta Seçim Yasası Üzerine Tartışmalar
Tunus’ta muhalefetin bir araya geldiği Ulusal Kurtuluş Cephesi, seçim sürecine giriş yapan ülkede, seçim yasasında değişiklik önerisine sert bir yanıt verdi. Bu öneri, seçimlerin denetlenmesinde yetkinin İdare Mahkemesi ve Sayıştay'dan alınarak Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesini öngörüyor.
Basın Toplantısı ve Açıklamalar
Ulusal Kurtuluş Cephesi, başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, yeni seçim yasası tasarısı hakkında görüşlerini aktardı. Cephe üyesi olan Avukat Semir Dilo, "Ülkemizin şu anda benzeri görülmemiş bir dönemden geçtiğini ve seçim denetiminin mevcut kurumlardan alınmasının, yasama organı üzerinde bir baskı kurma çabası olduğunu" belirtti. Dilo, bu durumu kesinlikle reddettiklerini söyledi.
Barışçıl Mücadele Vurgusu
Dilo, "Birlikte yaşamı korumak ve devrimle kazanılan hak ve özgürlükleri savunmak için cesur, barışçıl ve sivil bir mücadele vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Adaylıklar
Tunus Halk Meclisi'nde 20 Eylül'de gerçekleştirilen oturumda, 6 Ekim'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 33 milletvekili, seçim sürecinin denetlenmesi için Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesi önerisinde bulundu. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 17 adaydan yalnızca 3'ünün kabul edildiğini ifade etti. Bu adaylar arasında Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Mağzavi ve Yaşasın Tunus Partisi'nden iş adamı Ayaşi Zamal yer alıyor.
Adaylıkları kabul edilmeyen 3 kişi, Tunus İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İdare Mahkemesi, 2 Eylül'de bazı kişiler için adaylıkta hiçbir engel olmadığını belirtmiş olsa da Yüksek Seçim Kurulu, bu kararı göz önünde bulundurmayarak adayları açıklamıştı. Mahkeme, 14 Eylül'de ise Yüksek Seçim Kurulu’na, reddedilen 3 kişinin adaylıklarının onaylanması çağrısında bulundu.