Tunus Gazeteciler Sendikası, küresel kampanyaya katıldığını açıkladı
Tunus Gazeteciler Sendikası, Filistinli gazetecilerin İsrail tarafından hedef alınmasına karşı uluslararası kamuoyu oluşturmayı amaçlayan küresel medya kampanyasına katıldığını duyurdu.
Sendikanın açıklaması ve gerekçesi
Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Filistinli gazetecilere yönelik işlenen cinayetlerin artışı karşısında büyük bir acı ve öfke duyuyoruz. Mesleki ve insani sorumluluk gereği bu kampanyaya katılıyoruz." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Gazze'de yaşananların özgür gazeteciliğe ve bilgiye erişim hakkına yönelik sistematik bir saldırı olduğu vurgulandı.
Açıklamada ayrıca Filistinli gazetecilerin basın mensubu olduğunu gösteren ekipman ve kıyafetlerine rağmen hedef alındığı belirtilerek bunun "insan hakları hukukuna göre savaş suçu" teşkil ettiği hatırlatıldı.
RSF'nin çağrısı ve uluslararası katılım
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından başlatılan kampanya kapsamında, RSF bugünü "büyük çapta medya seferberliği" günü olarak ilan etti. Kuruluşun internet sitesindeki açıklamaya göre seferberliğe yaklaşık 50 ülkeden 150'den fazla medya kuruluşu katılacak.
Gazze'deki kayıplar
Gazze'deki Filistin hükümetinin Medya Ofisi, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde 247 gazetecinin öldüğünü duyurdu. Bu veri, kampanyanın odağındaki endişelerin boyutunu ortaya koyuyor.
Değerlendirme
Tunus Sendikası'nın katılımı, meslek örgütlerinin uluslararası dayanışma ve medya güvenliği talebini güçlendiriyor. RSF'nin çağrısının geniş bir medya ağı tarafından benimsenmesi, Filistinli gazetecilere yönelik saldırıların durdurulması ve Gazze'ye bağımsız gazetecilerin erişiminin sağlanması baskısını artırmayı hedefliyor.
Önemli nokta: Açıklamalarda yer alan tarihler, kurum adları ve sayısal veriler korunmuştur.