Tunç: Türkiye, Güney Afrika’nın UAD’deki İsrail aleyhine soykırım davasını destekleyecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Güney Afrika ile adli iş birliğini güçlendirirken Güney Afrika’nın UAD’de açtığı İsrail aleyhine soykırım davasına Türkiye’nin destek vereceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 23.11.2025 19:51
Güncelleme Tarihi: 23.11.2025 19:51

Tunç: Türkiye, Güney Afrika’nın UAD’deki İsrail aleyhine soykırım davasını destekleyecek

Tunç: Türkiye, Güney Afrika’nın UAD’deki İsrail aleyhine soykırım davasını destekleyecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Suudi Arabistan’da düzenlenen 2. Uluslararası Adalet Konferansı kapsamında Güney Afrika Adalet Bakanı Mmamoloko Kubayi ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki adli iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik adımlar ele alınırken, öncelikli başlıklar arasında Gazze’deki insani durum ve Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) devam eden soykırım davası yer aldı.

Türkiye’nin duruşu ve UAD davasına destek

Bakan Tunç, görüşmede Türkiye’nin Güney Afrika ile ilişkilerini karşılıklı anlayış, iş birliği ve ortak değerlere dayandırarak geliştirmeye önem verdiğini belirtti. Tunç, Türkiye’nin Güney Afrika’nın UAD’de İsrail aleyhine açtığı soykırım davasına müdahil olma talebini ilettiğini hatırlatarak bu sürecin Gazze halkı için taşıdığı önemi vurguladı.

Tunç, doğrudan şu ifadeleri kullandı: "İsrail’in Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika’nın başlattığı davayı takdirle karşıladık". Ayrıca, UAD kararlara uyulmamasının uluslararası hukuka olan güveni zedelediğini ifade ederek, "İsrailli soykırımcıların mutlaka adalet önünde hesap vermeleri, işledikleri bu suçun karşılığını mutlaka görmeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, Gazze’deki saldırılara ilişkin olarak da sayısal verileri vurguladı: "7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de bir soykırım suçu işlenmiştir. İki yıllık süre içerisinde 70 bin insan öldürülmüş, 20 binden fazla çocuk ve yine bir o kadar kadın hayatını kaybetmiştir." Bu veriler bağlamında Tunç, Türkiye’nin davaya katılarak süreci güçlendirme ve sonuna kadar takip etme kararlılığını yineledi.

Adli iş birliğinin derinleştirilmesi

Görüşmede mevcut adli iş birliği mekanizmaları değerlendirildi. Tunç, karşılıklı anlayış ve mütekabiliyet esasına dayanan adli yardımlaşmanın daha da kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, iki ülke arasında bir mutabakat zaptı imzalanması teklifini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve bu adımın 2026 yılında düzenlenmesi planlanan Adalete Erişim Konferansı vesilesiyle resmileştirilebileceğini ifade etti.

Güney Afrika’dan Türkiye’ye teşekkür

Görüşmede söz alan Güney Afrika Adalet Bakanı Mmamoloko Kubayi, Türkiye’nin hem ikili ilişkilerde hem de Filistin meselesinde gösterdiği destekten memnuniyet duyduklarını belirtti ve adli iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik çabaların önemine işaret etti. Tunç ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Afrika’nın Filistin konusundaki tutumuna yönelik takdir ve teşekkürlerini birçok uluslararası platformda dile getirdiğini aktararak, Türkiye’nin adalet ve insan haklarının tesisi yönündeki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı.

Sonuç olarak, görüşme hem uluslararası hukuk alanındaki ortak hassasiyetleri hem de iki ülke arasında adli iş birliğini kurumsallaştırma yönündeki somut adımları gündeme taşıdı. Türkiye, Güney Afrika’nın UAD’de açtığı davaya katılma talebiyle davayı destekleme ve süreci takip etme taahhüdünü yineliyor.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, GÜNEY AFRİKA ADALET BAKANI MMAMOLOKO KUBAYİ İLE GÖRÜŞMESİNDE, GÜNEY...

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, GÜNEY AFRİKA ADALET BAKANI MMAMOLOKO KUBAYİ İLE GÖRÜŞMESİNDE, GÜNEY AFRİKA’NIN İSRAİL’E YÖNELİK ULUSLARARASI ADALET DİVANI’NDA (UAD) AÇTIĞI SOYKIRIM DAVASINI SONUNA KADAR DESTEKLEYECEĞİNİ BELİRTTİ.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, GÜNEY AFRİKA ADALET BAKANI MMAMOLOKO KUBAYİ İLE GÖRÜŞMESİNDE, GÜNEY...

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!