Trump'tan Nippon Steel Açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump, Japon çelik üreticisi Nippon Steel'in planlandığı gibi US Steel'i satın almak yerine şirkete yatırım yapacağını açıkladı. Trump, bu konudaki bilgileri, Japonya Başbakanı İşiba Şigeru ile düzenlediği ortak basın toplantısında paylaştı.
Yatırımın Detayları
Trump, Nippon Steel’in US Steel konusunda "çok heyecan verici" bir adım atacağını belirtti. Ancak toplantı sırasında Nippon Steel yerine yanlışlıkla "Nissan" ifadesini kullandı. Trump, "Daha büyük miktarda yatırım yapmayı kabul ettiler" dedi.
Gelecek Haftaki Görüşmeler
Trump, Nippon Steel ile gelecek hafta bir görüşme yapacağının altını çizerken, kendisinin de bu görüşmeye arabulucu olarak katılacağını duyurdu.
ABD-Japonya Ticaret İlişkileri
Trump, ABD ile Japonya arasında yıllık 300 milyar doların üzerinde mal ve hizmet ticareti gerçekleştirildiğini belirtti. Japonya'nın ABD'ye yapacağı yaklaşık 800 milyar dolar yatırımın artacağına dikkat çekti. Bu bağlamda, Çin'in "ekonomik saldırganlığına" karşı yakın işbirliği yapma kararı alındığını ifade etti.
Tarifeler Üzerine Açıklamalar
Karşılıklı tarifeler konusunda muhtemel duyuruların önümüzdeki günlerde yapılacağını sözlerine ekleyen Trump, "Çünkü bunu yapmanın tek adil yolu bu" değerlendirmesinde bulundu.
Yatırım Hedefleri
Bunun yanında, Japonya Başbakanı İşiba, Japonya'dan ABD'ye 1 trilyon dolar civarında bir yatırım planlandığını ve bunun birçok yeni istihdam yaratacağını belirtti. US Steel ile ilgili ise, Trump'ın yatırım vurgusunu tekrarlayarak, "Bu bir satın alma değil, yatırım" dedi.
İşiba'nın, ABD'nin Japonya'dan ithalata gümrük vergisi getirmesi durumunda misilleme yapılıp yapılmayacağına dair soruya doğrudan yanıt vermemesi üzerine Trump, "Bu çok iyi bir cevap" şeklinde yanıt verdi.