Trump, Filipinler ile Ticaret Müzerakelerinin Yakın Olduğunu Belirtti
ABD Başkanı Donald Trump, Filipinler ile büyük bir ticaret anlaşmasının tamamlanmasına çok yakın olduklarını ifade etti. Beyaz Saray'daki bir etkinlikte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile görüştü.
Trump, gazetecilerin anlaşmanın durumuna ilişkin sorularını yanıtlarken, "Bence yapacağız" ifadesini kullandı ve ticaret konusunun müzakerelerde ele alınacağını vurguladı.
Ticaret Müzakerelerinde Zorluklar
Trump, Marcos Jr.'ın güçlü bir müzakereci olduğunu belirterek, "Çok sert müzakere ediyor. Şu ana kadar bir sonuca varamadık, ama muhtemelen bir anlaşmaya varacağız," dedi.
AstraZeneca'nın Yatırım Planları
Başkan Trump, ilaç üreticisi AstraZeneca'nın ABD genelinde 50 milyar dolarlık yatırımla üretim tesisleri kurmayı planladığını belirtti. Bu tür yatırımların, kendi seçimlerini kazanmasındaki başarılara ve tarifelere bağlı olduğunu ifade etti.
Konut Piyasasına Yönelik Değerlendirmeler
Konut satışlarında kazanç vergisi uygulanmaması önerisine dair gelen soruya Trump, "Bunu düşünüyoruz. Ancak, faiz oranlarını düşürmek de konut piyasasını canlandırmada etkili olabilir," şeklinde yanıtladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını düşürmesi durumunda bu planı hayata geçirme gereği kalmayacağını belirtti.
Düşük Faiz Oranlarının Önemi
Trump, Fed Başkanı Jerome Powell hakkında eleştirilerde bulunarak, yüksek faiz oranlarını muhtemelen siyasi nedenlerle tuttuğunu öne sürdü. Faiz oranlarını %1 seviyesinde görmek istediğini belirten Trump, düşük oranlarla ekonominin uluslararası alanda daha rekabetçi olacağını ifade etti.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Fed’in para politikalarının dışında kalan faaliyetlerine yönelik iç denetim yapılması çağrısında bulundu. Bessent, Fed'in faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini vurguladı.