ABD Başkanı Donald Trump, Los Angeles kentindeki düzensiz göçmenlere destek amacıyla yapılan protestoları kontrol altına almak için Ulusal Muhafızları görevlendirdiklerini savundu ve bu kararın "harika" olduğunu ifade etti.
Trump, Los Angeles'taki protestolarla ilgili yaptığı paylaşımda, "California'daki şiddetli, kışkırtılmış isyanlarla başa çıkmak için Ulusal Muhafızları göndermekle harika bir karar aldık. Bunu yapmasaydık, Los Angeles tamamen yok olacaktı." dedi.
Başkan, California Valisi Gavin Newsom ve Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass'i "beceriksizlikle" suçlayarak, "Bana, 'Sayın Başkan çok harikasınız, siz olmasaydınız biz ne yapardık efendim!' demeleri lazımdı." şeklinde konuştu. Ayrıca, Newsom ve Bass'ın protestoların "barışçıl" olduğu yönündeki açıklamalarına da eleştirilerde bulundu.
Trump, Beyaz Saray bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Newsom'un Trump'ın sınır sorumlusunu gözaltına alması konusunda yaptığı meydan okumaya da yanıt verdi. "Eğer ben Tom olsaydım, onu gözaltına alırdım. Bu harika olurdu." dedi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, sınır güvenliğinin ekonomik güvenlik olduğunu vurguladı ve Los Angeles'taki protestoların bu durumu açıkça gösterdiğini belirtti. Bessent, düzensiz göçmenlerle mücadele için yeni personel alımı ve sınır duvarı inşası için Kongre'ye gerekli yasaların geçirilmesi çağrısında bulundu.
Los Angeles'taki ICE karşıtı protestolar devam ederken, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi. Vali Newsom, Trump'ın California'nın Ulusal Muhafızlarını federal yetki altında devralma eylemine karşı çıkacaklarını ve federal hükümete karşı dava açacaklarını duyurdu. Newsom, bu durumu "yasa dışı, ahlaksız ve anayasaya aykırı bir eylem" olarak nitelendirdi.