Tralleis’te 2 bin yıllık hamam havuzu yeniden gün ışığına kavuştu

Tralleis’teki Geleceğe Miras Projesi ile Hamam Gymnasium frigidariumundaki 37x12 m, 300 kişilik 2 bin yıllık antik havuz kazı ve restorasyonla gün yüzüne çıkarıldı.

Yayın Tarihi: 04.08.2026 17:52
Güncelleme Tarihi: 04.08.2026 17:52

Tralleis’te 2 bin yıllık hamam havuzu yeniden gün ışığına kavuştu

Kazı ve restorasyon çalışmaları:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın’daki Tralleis Antik Kenti'nde yürütülen Geleceğe Miras Projesi kapsamında yaklaşık 2 bin yıllık bir antik havuzun kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Hamam Gymnasium kompleksinin frigidarium bölümünde yer alan 37 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki ve yaklaşık 300 kişi kapasitesine sahip havuzun kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlanarak yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan müdahaleler, yapının özgün planı ve ölçüleri korunarak yürütüldü.

Bilimsel süreç ve korunma:

2026 yılı kazı çalışmaları devam ederken Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından projede emeği geçenlere teşekkür etti ve şu ifadeyi paylaştı: "Medeniyetimizin izlerini bilimsel çalışmalarla koruyacak, geçmişin mirasını geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz".

Tralleis'in Aydın'ın ilk yerleşim yerlerinden olduğu düşünüldüğünde, gün yüzüne çıkarılan bu yapı bölgenin tarihsel dokusuna dair önemli veriler sunuyor; restorasyon çalışmaları hem arkeolojik verinin korunmasına hem de mirasın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacak.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.