DOLAR
42,73 -0,02%
EURO
50,2 -0,01%
ALTIN
5.941,18 0,32%
BITCOIN
3.732.812,55 -1,48%

TİM Başkanı Gültepe: Ağustos ihracatı 21,8 milyar dolar, 116 ülkede artış

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Ağustos'ta 21,8 milyar dolarlık ihracat, 116 ülkede artış ve otomotiv sektörünün liderliğini açıkladı; Sakarya'nın performansına vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 03.09.2025 13:53
Güncelleme Tarihi: 03.09.2025 14:05

TİM Başkanı Gültepe: Ağustos ihracatı 21,8 milyar dolar, 116 ülkede artış

TİM Başkanı Gültepe, Ağustos dış ticaret verilerini değerlendirdi

Ağustos sonuçları ve genel bakış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Sakarya'da düzenlenen toplantıda Ağustos ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Gültepe, Ağustos ayında toplam 21,8 milyar dolar ihracat yapıldığını belirterek, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 gerileme yaşandığını söyledi.

Sekiz aylık dönemde ihracatın 178,1 milyar dolar seviyesine ulaştığını, son 12 aylık ihracatın ise 269 milyar dolar olduğunu aktardı. Sekiz aylık artışın yüzde 4,3, 12 aylık artışın yüzde 2,8 olduğunu dile getirdi.

Sakarya vurgusu ve yerel performans

Gültepe, Sakarya'nın tarım ve sanayideki güçlü potansiyeliyle ülke ekonomisine değer kattığını, ilin genel ticaret sistemine göre geçen yıl 6,6 milyar dolar ihracatla sekizinci sırada yer aldığını söyledi. Faaliyet özelinde bu tutarın 10 milyar dolar'a yükseldiğini belirtti.

Sakarya ihracatının sektör dağılımında otomotivin öne çıktığını; ilde otomotivin yaklaşık yüzde 85 payla sektörü domine ettiğini, Ağustos ayında ilin 610,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktardı. Ayrıca geçen yıl ilk 1000 ihracatçı arasında Sakarya merkezli 7 firma bulunduğunu hatırlattı.

Sektörel dağılım

Gültepe, sektörler bazında Ağustos performansını şöyle sıraladı: Otomotiv 2,7 milyar dolar, kimya 2,6 milyar dolar, hazır giyim 1,526 milyar dolar, elektrik-elektronik 1,492 milyar dolar ve çelik 1,386 milyar dolar. Toplamda 11 sektörün ihracatını artırdığı, 15 sektörün ise düşüş kaydettiği bilgisini paylaştı.

Pazarlar, yeni ihracatçılar ve parite etkisi

TİM verilerine göre 40 ilin ihracatını artırdığını, en çok ihracat yapan kentlerin İstanbul, Kocaeli, Ankara, Bursa ve İzmir olduğunu belirtti. Ağustos ayında 1014 firmanın ilk kez ihracat yaptığını ve bu firmaların katkısının 66,4 milyon dolar olduğunu aktardı.

Birim ihracat değerinin yaklaşık 1,5 dolar civarında olduğunu, paritenin ihracata 505 milyon dolar katkı sağladığını söyledi. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak şeklinde sıralandı. Gültepe ayrıca 51 ülkede yüzde 50'nin, 89 ülkede yüzde 10'un üzerinde artış sağlandığını; toplam 116 ülkeye ihracatta artış gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Büyüme, rekabetçilik ve finansman endişeleri

Gültepe, 2025 ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 4,8 büyüdüğünü, büyümenin büyük oranda iç talep kaynaklı olduğunu belirtti. Hane halkı harcamaları ve yatırımlar büyümeye katkı sağlarken, ihracatın rolünün sınırlı kaldığını ve bunun rekabetçilik sorunlarından kaynaklandığını ifade etti.

Sanayicilerin finansmana erişiminde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, üreticinin yüzde 45-50 bandında finansman maliyetiyle karşılaştığını, bunun rekabetçiliği olumsuz etkilediğini söyledi. Gültepe, üretimden hizmetlere doğru kayışın ve kapanan işletmelerin istihdam ve üretim üzerindeki risklerine işaret etti ve ihracatı yeniden büyümenin lokomotifi haline getirecek yeni, farklı ve doğrudan desteklerin gerekliliğini vurguladı.

Uzak pazarlar ve dış faaliyetler

Gültepe, yakın dönemde Avustralya ve Nijerya'ya ticaret heyeti programları düzenlediklerini, Türkiye'nin 2024 ortalama ihracat mesafesinin yaklaşık 3 bin kilometre olduğunu belirterek bu mesafenin artırılması gerektiğini kaydetti. Ayrıca Meksika'da bir heyetin bulunduğunu ve bu ay Kuveyt, Almanya ile Filipinler'e heyet düzenleneceğini, tüm firmaların faaliyetlere katılmasını beklediklerini söyledi.

Toplantıda Gültepe, Büyük Taarruz'un 30 Ağustos'ta zaferle taçlanmasını anımsatarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle andığını da ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın ağustos ayı dış ticaret verilerini açıkladığı toplantıda konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı