Tetanoz-Difteri-Aselüler Boğmaca Aşısı Türkiye Aşılama Programına Eklendi

Sağlık Bakanlığı, gebelik döneminde annelerin Tdab aşısı ile aşılanmasına 2 Nisan'da başlanacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 13.03.2025 14:48
Güncelleme Tarihi: 13.03.2025 14:48

Tetanoz-Difteri-Aselüler Boğmaca Aşısı Türkiye Aşılama Programına Eklendi

Sağlık Bakanlığı, anne ve yenidoğan bebeklerini korumak amacıyla tetanoz-difteri (Td) aşısının bir dozunun her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeni de içeren "tetanoz-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısı" şeklinde uygulanmasına 2 Nisan'da başlanacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, boğmacanın hava yoluyla kolayca bulaşabilen, kalıcı hasarlara ve hatta ölüme yol açabilen önemli bulaşıcı hastalık olduğu belirtilerek, boğmacanın şiddetli öksürük ataklarıyla seyrettiği, özellikle bebeklerde ani nefes durması, zatürre, havale ve bazen beyin hasarına yol açabileceği vurgulandı.

Boğmacadan korunmada en etkili yolun aşılama olduğu belirtilen açıklamada, boğmaca aşısının karma aşının bir bileşeni olarak difteri ve tetanoz aşısıyla birlikte bebeklik döneminde 2. aydan itibaren toplam 4 doz olarak uygulandığı ifade edildi. İlk doz aşının boğmacaya karşı koruyuculuğunun bebek yaklaşık 5 aylık olduğunda yeterli düzeye ulaştığı ve bu döneme kadar yenidoğan bebeğin anneden geçen koruyucu antikorlar tarafından korunduğu belirtildi.

Anne adaylarının gebelik döneminde boğmaca aşısıyla aşılanmasının etkili bir yöntem olduğunun altı çizilirken, birçok ülkenin aşılama programında bu uygulamanın yer aldığı bildirildi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yenidoğan boğmaca vakalarında artış gözlemlendiği aktarıldı.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki Tdab aşısı, Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere aşı uygulamasının yapıldığı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılacak.