İran'ın Tahran kentinde, bir üniversite öğrencisinin gasp sonucu ölümü üzerine protestolar patlak verdi. Önceki gün yaşanan olay sonrasında Tahran Üniversitesi öğrencileri, güvenlik konusunda yetkilileri eleştirerek gösteri düzenledi.
19 yaşındaki Emir Muhammed Haliki adlı öğrencinin, üniversitenin yurduna yakın bir mahallede öldürülmesinin ardından, öğrenciler güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtti. Akşam saatlerinde üniversite yurdunun bahçesinde oturma eylemi gerçekleştiren grup, güvenlik güçleri aleyhine sloganlar attı.
Protesto, güvenlik güçlerinin olay yerine gelmesiyle sona ererken, sosyal medya üzerinden paylaşılan bilgilere göre en az bir öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.
Ulusal Öğrenci Birliği Konseyi yaptığı açıklamada, Tahran Üniversitesi yurtlarının çevresindeki güvensizliğin ve şiddet olaylarının uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çekti. Açıklamada, öğrencilere yönelik şiddet ve zorbalık konusundaki endişelerin daha önce yetkililere iletildiği ancak herhangi bir çözüm bulunmadığı ifade edildi.
İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bilim Bakanlığı Kültür ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı'nın olayı incelemek üzere Tahran Üniversitesi yurduna gideceğini duyurdu. Muhacirani, "Öğrencilerin güvenliği ve ailelerin huzuru hükümetin görevi ve önceliğidir" dedi.
Emir Muhammed Haliki'nin ölümüne neden olan olayda, yetkililere göre bıçaklı saldırganlar öğrenciyi gasp etmeyi amaçlamıştı. İran Emniyet Müdürü Ahmed Rıza Radan, olayla ilgili özel ekiplerin görevlendirildiğini belirtti.