Sultani çekirdeksiz üreticileri fiyat dalgasına karşı kuru üzümü seçti

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde sultani çekirdeksiz sofralık üzümde fiyat dengesizliği, üreticilerin büyük çoğunluğunu kuru üzüm üretimine yöneltti.

Yayın Tarihi: 09.09.2026 16:51
Güncelleme Tarihi: 09.09.2026 16:51

Sultani çekirdeksiz üreticileri fiyat dalgasına karşı kuru üzümü seçti

Sarıgöl'de üreticilerin tercihi kuru üzüm

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, dünya çapında bilinen Sultani Çekirdeksiz sofralık üzümün tarımı, yaklaşık 113 bin dekarlık alanda yapılıyor. Bölgedeki üreticilerin önemli bir bölümü geleneksel olarak üzümlerini yaş olarak piyasaya sunuyor; buna karşın bu yıl fiyatlarda oluşan dengesizlikler üretici tercihlerini değiştirdi.

üretimde görülen dönüşüm:

Geçmiş yıllarda üreticilerin büyük kısmı üzümlerini taze olarak satarken, alıcı ve fiyat belirsizliği nedeniyle bu yıl yönünü kurutmalığa çevirdi. Bağlarda bir süre bekletilen üzümler, hasat sonrası serilerek kurutma sürecine bırakılıyor; bu yöntem hem depolama ömrünü uzatıyor hem de piyasa dalgalanmalarına karşı bir koruma sağlıyor.

çiftçilerin gerekçeleri ve örnek üretici:

Üreticiler, fiyat belirlenmemesi ve alıcı bulma zorluğu nedeniyle kuru üzümü tercih ettiklerini söylüyor. Üzüm üreticisi Mustafa Akciğer, geçen yıl yaş üzümünü kilogramını 45 TLye sattığını, ancak bu yıl henüz alıcı bulamadığını ifade etti. Akciğer, üzümünü kurutarak hem dayanıklılığını artırdığını hem de fiyat dengesizliğinden kaçındığını belirtti.

Uzun vadede üreticilerin bu tür tercihlerinin bölge arzı ve pazarlama kanallarında değişime yol açması, hem taze hem kuru üzüm piyasalarında fiyat dinamiklerini etkileyebilir. Sarıgöl'deki üreticiler, belirsizliğe karşı risklerini azaltmak için üretim ve satış yöntemlerini yeniden şekillendiriyor.

DÜNYACA ÜNLÜ SOFRALIK SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMÜNÜN YETİŞTİRİLDİĞİ MANİSA'NIN SARIGÖL İLÇESİNDE...

DÜNYACA ÜNLÜ SOFRALIK SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMÜNÜN YETİŞTİRİLDİĞİ MANİSA'NIN SARIGÖL İLÇESİNDE SOFRALIK ÜZÜMDEKİ FİYAT DENGESİZLİĞİ ÇİFTÇİYİ KURU ÜZÜME SEVK ETTİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.