Sudan'da Geçiş Hükümeti Kurma Çabaları Sürüyor
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, ülkede yeni bir geçiş hükümeti kurma çabalarının devam ettiğini belirtti. Burhan, Port Sudan'daki ofisinde Mısırlı ve Sudanlı gazetecilerle yaptığı görüşmede, bu sürecin önemine vurgu yaptı.
Görüştüğü Gazetecilere Açıklamalarda Bulundu
Burhan, “Geçiş dönemini yönetecek yeni bir hükümet kurma çabaları sürüyor” dedi. Sudan ordusunun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile süregelen silahlı çatışmalara değinen Burhan, “HDK'nin halka karşı gerçekleştirdiği ihlallerin eşi benzeri yoktur” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Güçlere Çağrı
Burhan, savaşın sona ermesi için uluslararası aktörlere çağrıda bulunarak, “Savaşı durdurmak isteyenler, HDK ile diyalog kurmalıdır” şeklinde konuştu.
Geçiş Dönemi Tarihçesi
Sudan'daki geçiş sürecinin kökenleri, Aralık 2018'de başlayan ve 11 Nisan 2019'da Ömer el-Beşir'in iktidarının sona ermesiyle sonuçlanan gösterilere kadar uzanmaktadır. 2019'da ordu ve HDK tarafından ortak bir hükümet kurulmuş, ancak bu yapı 2021'de yaşanan darbe ile feshedilmiştir. Nisan 2023 itibarıyla süregelen çatışmalar, bu yıl büyük bir insani kriz meydana getirmiştir.
Uluslararası Müzakere Çabaları
Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan ordusu ve HDK ile ateşkes müzakereleri için 14 Ağustos'ta İsviçre'de bir toplantı düzenleyeceklerini duyurdu. Ayrıca, Sudan'ın komşu ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarla birlikte yürütülen barış girişimlerinin etkisiz kaldığı belirtilmektedir.
ABD’nin Sudan Özel Temsilcisi Tom Perriello, tarafların görüşmelerde bulunması gerektiğini ifade etti ve yakın dönemde Cidde’de süren müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.
Sonuç olarak, Sudan'daki çatışmalar ve devam eden insani kriz, uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçiş dönemi hükümetinin kurulması için yapılan çabalar, ülkenin geleceği açısından büyük bir önem taşıyor.