Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Son dakika açıklandı! SSK- Bağ-Kur ara zammının olması asgari ücret ara zammına bağlı

Asgari ücrete Temmuz ayında ek zam yapılıp yapılmayacağı konusunda gelecek açıklama bekleniyor.

Yayın Tarihi: 04.03.2024 16:04
Güncelleme Tarihi: 04.03.2024 16:04

Son dakika açıklandı! SSK- Bağ-Kur ara zammının olması asgari ücret ara zammına bağlı

2024 yılına girmeden asgari ücrete senede tek zam yapılacağı açıklanmış ve zam oranının da buna göre belirlendiği açıklanmıştı. Yapılan açıklamada normalde asgari ücretin senede bir kere zamma tabi tutulduğu belirtilirken, son 2 senedir enflasyon rakamlarının yüksek seyretmesi sebwebiyle ara zam ihtiyacı duyulduğu bilinmekteydi . Hükümet tarafından 2024 senesinin ikinci yarısı itibari ile rahatlamanın başlayacağı ön görülürken, ikinci bir zamma gerek kalmayacağı ön görülmüştü. Ancak asgari ücretlinin maaşının yılın ilk yarısında eriyeceği tahmin ediliyor. Ve hükümet tarafından zam ile alakalı yeni çalışmaların başlayacağı gündemdeki yerini koruyor. İktidar tarafından asgari ürete tek zam yağılması kesin gibi dururken, uzmanların ve ekonomistlerin tahminleri bu yönde değil. SGK Uzmanı İsmail Sevinç, asgari ücrete ara zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Öyle ki kulislerden gelen bilgilere istinaden 'Yüzde yüz zam yapılacak' açıklamasını yaptı.

tl

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ ZAMMI VAR MI?

2023 yılı sonunda Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon raporu tahmininİ sunmuştu. Sunulan rapora göre Asgari ücretin 2024 yılı içinde bir kere güncellenmesinin yeterli olacağı ifade edilmişti. Merkez Bankası tarafından tek zamma işaret edilse de Temmuz ayında ara zammın tekrardan devreye gireceği tahmin ediliyor.

2024 yılı başında bütün ürün ve hizmetlerde yaşanan fiyat artışları akabinde emekliye seyyanen zam iddiaları gündeme çıkarken son dakika Yeni bir iddiada asgari ücrette çalışanlar için ortaya atıldı. Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağı konusu tekrardan gündeme çıkarken, Sevinç; asgari ücrete temmuz'da %100 zam yapılacağını ifade etti.

tl

Sevinç açıklamasında şu anda Asgari ücretin 17 bin lira olduğunu ve Temmuz ayında en az %25 enflasyon artışı olacağını belirtti. Aralık ayında belirlenen maaşın eriyeceğini de sözlerine ekledi. Geçtiğimiz senelerdeki istatistiklere bakılacak olunursa yüzde 25'lik oranda seyreden Enflasyonun yaşandığı dönemlerde hiçbir zaman asgari ücrete tek zam yapılmadığı da belirtildi.

ASGARİ ÜCRET DEVLET KASASINA PARA DEMEK

Asgari ücrete yapılan zammın devlet kasasına para girmesi demek olduğunu belirten uzman isim asgari ücret oranında prim toplandığını belirtti. Bu artışın yaşanmaması durumunda emekli bireye de verilecek zammın zor olduğunu sözlerine ekledi. Şu anki enflasyon raporlarının bile asgari ücretliyi Temmuz ayına kadar zor götüreceğini belirten uzman isim, emekli maaş artışı yaşanacağı için asgari ücret prim artışının da kullanılacağını belirtti