Sivas'ta 3 bin yıllık mağara apartman turizme kazandırılmayı bekliyor

Sivas'ın Zara ilçesindeki Tödürge köyünde yer alan 3 bin 200 yıllık Kral Kaya Mağaraları, yaklaşık 100 odalı 'mağara apartman' görünümüyle restore edilip turizme açılmayı bekliyor.

Yayın Tarihi: 24.06.2026 12:54
Güncelleme Tarihi: 24.06.2026 12:59

Sivas'ta 3 bin yıllık mağara apartman turizme kazandırılmayı bekliyor

Kral Kaya Mağaraları'nın konumu ve yapısı

Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Tödürge köyünde bulunan Kral Kaya Mağaraları, oyularak inşa edilmiş ve yaklaşık 3 bin 200 yıllık bir geçmişe sahip. Mağaralar birbirleriyle bağlantılı yaklaşık 100 odaya sahip olacak şekilde düzenlenmiş; yapıda gözetleme delikleri de görülüyor. Bu görünüm nedeniyle yerel halk arasında 'mağara apartman' olarak adlandırılıyor.

Tarihsel izler

Kayalardaki haç işaretleri, bölgede Roma döneminde bir yerleşim olduğuna işaret ediyor. Yapının iç ve dış yüzeylerinde zaman içinde oluşan aşınma ve çevresel etkiler nedeniyle bazı kaya parçaları koparak tehlike oluşturuyor.

Ziyaretçi sayıları ve yerel beklentiler

Yerel kaynaklara göre Kral Kaya Mağaraları özellikle yaz aylarında ilgi görüyor; günlük ziyaretçi sayısı genellikle 200–250 kişi arasında değişirken, yazın okulların kapanmasıyla bu sayının 1000 civarına çıktığı belirtiliyor. Köylüler, alanın korunup restorasyonla turizme kazandırılması gerektiğini vurguluyor.

Kadir Aluç (Tödürge köyünde doğup büyüyen) konuyla ilgili şunları aktarıyor: Burası 3 bin 200 yıllık bir yer, hatta daha da eskilere dayanıyor. Roma dönemlerinde burada yerleşim olmuş. Burası yırtıcı hayvanlardan korunmak için yapılan ve daha sonra yerleşim yeri olarak kullanılan, yüksek katmanlı apartman dediğimiz bir yapı. Diğer adıyla Kral Kaya Mağaraları. Baktığımız zaman kral kafasını görmekteyiz. İnsanların burada yaşadığını ve Roma döneminde burada olduklarını kayalardaki haç işaretlerinden anlayabiliyoruz. 100’e yakın mağara bulunmakta ve bu mağaraların birbirine geçişleri vardır. Günlük 200 ile 250 kişi geliyor. Yazın okullar kapanınca bu sayı bini bulabiliyor ve bu bizi mutlu ediyor. Ancak gelenler sadece uzaktan güzelliklere bakıp gidiyor. Turizm açısından daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun hem köyümüze hem de Zara’ya değer katacağına inanıyoruz.

Koruma ve turizm potansiyeli

Bölgenin hem tarihsel değeri hem de özgün mimari özelliği dikkate alındığında, restorasyon ve korunma çalışmalarıyla Kral Kaya Mağaraları'nın yerel turizme katkısı artırılabilir. Mevcut durumda ziyaretçilerin çoğu yapıları uzaktan görmekle yetiniyor; güvende gezilebilen, bilgi panoları ve yönlendirmelerle desteklenen bir düzenleme, hem ziyaretçi deneyimini iyileştirecek hem de yapının korunmasına yardımcı olacaktır.

SİVAS'IN ZARA İLÇESİNDE 3 BİN 200 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP KRAL KAYA MAĞARALARI, APARTMANI ANDIRAN...

SİVAS'IN ZARA İLÇESİNDE 3 BİN 200 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP KRAL KAYA MAĞARALARI, APARTMANI ANDIRAN GÖRÜNTÜSÜYLE DİKKAT ÇEKİYOR. MAĞARA APARTMAN, TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR.

TÖDÜRGE KÖYÜNDE DOĞUP BÜYÜYEN KADİR ALUÇ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.