
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'ten Askeri Yardım Açıklaması
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan saldırılar sonrasında İsrail'e askeri yardım gönderdiklerini duyurdu. Vucic, "Avrupa'da İsrail ile askeri mühimmat ticareti yapan tek kişiyim." şeklinde bir açıklamada bulundu.
Vucic, İsrail'in The Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda, Gazze'ye yönelik saldırıların arttığı bu dönemde Sırbistan ile İsrail arasındaki ilişkileri övdü. İsrail'den 8 Ekim akşamı bir mesaj aldıklarını belirten Vucic, "Hazırlıksız yakalandık, şunlara ihtiyacımız var" denildiğini aktardı. Eski bir savunma bakanı olarak, talepleri dört gün içinde toplamayı başardıklarını ifade etti.
Vucic'in İlişkileri Güçlendirme Vurgusu
Vucic, eleştirilerine rağmen İsrail'e olan bağlılığını dile getirerek, "Sırbistan'da durum her zaman aynı olacak. Yahudi halkına ve İsrail'e saygı duyacağız ve onları seveceğiz." dedi. Ayrıca, Belgrad'da İsrail temsilcisi basketbol takımlarının maçlarının gerçekleştirildiğini ve herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığını belirtti.
Buna ek olarak, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü" olarak ilan edilmesine karşıt oy kullanan İsrail'e teşekkür etti.
Vucic, İsrail ile güçlü ilişkiler kurduklarını vurgulayarak, "İsrail'in ABD ile özel bir ilişkisi var ancak bunun dışında kendinizden başka gerçekten inandığınız biri var mı? Bugün, yalnızca kendinize inanabilirsiniz, başka kimseye değil." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Öte yandan, daha önce Sırbistan'ın 2024 yılında İsrail'e silah satışının 23 milyon avro'yu aştığı iddia edilmiş olsa da, bu konuda resmi bir açıklama yapılmamıştır.