Çemikari Yaylası'nda Pervari balı hasadı yapıldı
İzole alanlardaki kara kovan balı marka değeri için korundu
Siirt'in Pervari ilçesindeki 2 bin 47 rakımlı Çemikari Yaylasında, coğrafi işaretli Pervari balının izole bölgelerde üretilen kara kovan balı hasadı gerçekleştirildi.
Hasat programına Pervari Kaymakamı Ahmet Gülderen, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, İlçe Ziraat Odası Başkanı İzzettin Diken, Pervari Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Bilen ile üreticiler katıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 21 yıl önce coğrafi işaret belgesi ile tescillenen Pervari balının hasadı, üretimin marka değerinin korunmasına yönelik denetimler eşliğinde yapıldı.
Yaylaya ilkbaharda çıkan arıcılar, izole bölgelerde üretilen kara kovan balının ilk hasadını Kaymakam Gülderen ve katılımcılarla birlikte gerçekleştirdi. Gülderen, Çemikari Yaylası ve diğer bölgelerde özveriyle kaliteli balların üretildiğini belirtti ve üreticilere desteğin sürdüğünü vurguladı.
Gülderen'in açıklamaları öne çıktı: "Arıcılarımız rahat bir şekilde doğaya, dağlara, yaylalara çıkabilmekte ve rahatça konaklayabilmekte ve arılarını koruyabilmektedir. Bu da bal üretimimizi artırmakta ve piyasa değerimizi artırmaktadır." Gülderen ayrıca organik bal üretimi için izole bölgelerin belirlendiğini ve sayıların artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi ise huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla Çemikari Yaylası bölgesinde bal üretiminin yeniden canlandığını ifade etti. Şanverdi, "Siirt'imizde 227 bin kovanımız, 3 bin 48 ton bal üretimimizle geçen yıl bir rekora imza atmış olduk." dedi ve bu yılki verimin daha da yüksek olmasının beklendiğini belirtti.
Şanverdi, Pervari bölgesinde üretilen balların tamamen doğal olduğunu, herhangi bir katkı maddesi içermediğini ve 2004 yılından almış olduğumuz coğrafi işaretimize uygun şekilde üretildiğini vurguladı: "Tadıyla, aromasıyla, rayihasıyla gerçekten eşsiz bir ürün."
Pervari Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Bilen, izole bölgede 1300 sepet örme kara kovan bulunduğunu, bu yıl rekoltenin çok iyi olduğunu ve kooperatif olarak yaklaşık 5 ton verim hedeflediklerini aktardı.
Üreticilerden Ramazan Gündüz ise ilkbaharda yaylaya gelip uzun emek sonucu hasada başladıklarını, ürettikleri balın hiçbir katkı maddesi içermediğini dile getirdi.
Yetkililer, Pervari balının marka değerinin korunması, tüketicilerin gerçek balı tüketmesi ve bölge üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için denetim ve destek çalışmalarının süreceğini belirtti.
Siirt'in Pervari ilçesinde huzura kavuşan Herekol Dağı'nın eteklerindeki 2 bin 47 rakımlı Çemikari Yaylası'nda, marka değerinin korunması için izole bölgelerde üretilen kara kovan balının hasadı gerçekleştirildi.