Bist 100
10.045,74 0%
DOLAR
32,33 -0,52%
EURO
34,78 -0,36%
ALTIN
2.398,14 -0,52%

SGK başvurana parasını misliyle geri ödeyecek! SSK, Bağkur, memurlara son dakika

SGK son dakikada açıklamayı yaptı. 4A, 4B ve 4C'li olanlara geri ödeme yapılacaktır. Ödenen primlerin faiziyle birlikte iade edileceği bildirildi. İşte detaylar..

Yayın Tarihi: 18.04.2024 23:54
Güncelleme Tarihi: 18.04.2024 23:54

SGK başvurana parasını misliyle geri ödeyecek! SSK, Bağkur, memurlara son dakika

4A, 4B veya 4C olarak çalışan ve çalışma hayatı boyunca prim ödemesi yapan birçok vatandaş emekliliğe hak kazanabilirken bazıları bu hakkı alamayabilir. Emeklilik şartlarından bir veya birkaçını yerine getirmeyenler ne yazık ki emekli aylığı alamayacak. Özellikle emeklilik yaşına gelmiş ancak sigorta primlerinizi ödeyeceğiniz gün sayısını tutturamamanız durumunda emekli maaşı alma hakkınızı kaybedersiniz. Bu durumdaki vatandaşlar SGK aracılığıyla primlerinin iadesini alma hakkına sahiptir.

Peki SGK'dan kimler prim iadesi alabiliyor? SGK prim iadesinin şartları nelerdir? Sosyal Güvenlik Kurumu, prim iadelerine ilişkin detayları açıklayan bir son dakika açıklaması yaptı.

emekliliğe yaklaşırken pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biri de SGK prim iadesidir. Özellikle belirli şartları karşılamayanlar için primler iade edilebilir. SGK'dan sigorta prim iadesinin nasıl alınacağını detaylı olarak anlatacağız.

Kimler SGK Prim iadesi alabilir?

SGK Prim iadesi

Belirli koşulları sağlayanlara SGK prim iadesi yapılmaktadır. Bu koşullar genellikle iş akdinin feshi, kapatılması veya işyerinin taşınmasıdır. Yaşlılık aylığı veya malullük aylığı alma şartlarını taşımayan kişiler dahi başvuruda bulunabilmektedir. Koşullar arasında kadınlarda 58 yaşını, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmuş olunması ve emeklilik şartlarını karşılamamak yer alıyor.

Ölen kişinin yakınları para iadesi alacak mı?

Evet, ölen kişinin yakınları ödedikleri primlerin iadesini talep edebilirler. Bu durumda miktar genellikle yasal mirasçıya ödenir.

Prim iademi nasıl alabilirim?

Prim iadesi başvurusunu doğrudan SGK'ya yapabilir veya işlemi e-Devlet sisteminden de gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca posta yoluyla da başvuruda bulunabilirsiniz.

Sigorta prim iadesi faizi başvurusu

2008 yılı sonrası sigorta yaptıranlar için iade edilen prim cari faktör kullanılarak hesaplanacak ve faize tabi olabilecektir. Ancak bu faiz oranları 2008 yılından önce başlatılan poliçeler için geçerli değildir.

SGK prim geri ödemesi özellikle emeklilik ihtiyacını karşılayamayan kişilere önemli bir maddi destek sağlayabilmektedir. Bu süreçle ilgili daha fazla bilgi ve güncellemeler almak için resmi SGK web sitesini ziyaret etmeniz faydalı olabilir.

SGK'dan prim iadesi talebinde bulunmak isteyenler, bağlı bulundukları il ve ilçe müdürlüklerine yazılı başvuruda bulunarak bunu gerçekleştirebilirler. Ayrıca prim iadesinin ötesinde birçok hakkınız bulunmaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarının emeklilik çağına ulaşmış ancak emekli olamayan kişi ve işçilere sağladığı diğer haklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için sosyal güvenlik uzmanından yardım alın veya doğrudan SGK il ve ilçe müdürlükleriyle iletişime geçin.