DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.850.246,1 -0,11%

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök'ten Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcılarla İlgili Uyarılar

Şeker-İş Başkanı İsa Gök, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 21.07.2025 15:52
Güncelleme Tarihi: 21.07.2025 15:52

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök'ten Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcılarla İlgili Uyarılar

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök'ten Açıklama

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök, ülkemizde nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının dışında kalan mısır şurubu ve özellikle de yüksek yoğunluklu tatlandırıcı (YYT) miktarının bilinmemesinin sağlığımız açısından düşündürücü olduğunu ifade etti.

Gök, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın mısır şurubunun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik endişelerine dikkat çekti. Trump’ın mısır şurubunun yerini almak üzere doğal şeker kamışı veya pancar şekerinin tercih edilmesi yönündeki açıklamalarını doğru ve gecikmiş bir itiraf olarak değerlendirdi. Gök, bu itirafın, Türk şeker sektörüne yönelik yapılan dezenformasyonlara karşı önemli bir yanıt olduğunu ifade etti.

İsa Gök, NBŞ, mısır şurubu ve YYT'lerin toplum sağlığı ile Türk ekonomisine zarar verebileceği uyarısında bulundu. Gök, nişasta bazlı şeker üretiminin ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatının ülkemizdeki şeker pancarı tarımını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Son olarak, yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatında gümrük vergisi oranlarının artırılmamasının bu ürünlerin yaygın ve denetimsiz kullanımının önünü açtığını dile getiren Gök, geçmiş deneyimlere dayanarak sağlığı ön planda tutan çalışmaların, gıda sektörü genelinde düzenlenecek kanunlarla hayata geçirilmesini temenni etti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı