Ada Kokusu adada izleyiciyle buluştu
Uluslararası festivallerde yolculuk eden Ada Kokusu, hikâyesinin doğduğu topraklarda gerçekleştirilen özel bir gösterimle Gökçeada izleyicisiyle buluştu. Yönetmenliğini İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Ahmet Bikiç’in üstlendiği belgesel, 18 Eylül Cuma günü Gökçeada Amfi Tiyatro’da gösterildi.
İstanbul’dan adaya uzanan yaşamın anlatımı:
Ada Kokusu, şehir yaşamının hızlı temposundan uzaklaşarak Gökçeada’da yeni bir hayat kuran Şule ve Aziz Bengi çiftinin yaşamına odaklanıyor. Zeytin ağaçlarının gölgesinde, kekik kokuları ve ada rüzgârı eşliğinde şekillenen anlatı; sadeleşme, üretme ve doğayla yeniden bağ kurma temalarını izleyiciye aktarıyor. Gökçeada sadece mekan olmaktan çıkıp filmin anlatısal dokusunun ayrılmaz bir parçası haline geliyor.
Gala gecesi, söyleşi ve sürdürülebilirlik vurgusu:
Gökçeada Amfi Tiyatro’daki gala programı, İGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Egeli ve Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay’ın konuşmalarıyla başladı. Gösterimin ardından yönetmen Ahmet Bikiç katılımıyla gerçekleştirilen söyleşide filmin ortaya çıkış süreci, çekim deneyimleri ve uluslararası festival yolculuğu ele alındı.
Gecede ayrıca belgeselin kahramanları Şule ve Aziz Bengi ile sürdürülebilirlik üzerine bir sohbet gerçekleştirildi. Sohbette, sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel bir yaklaşım olmadığı; üretimden tüketime, gündelik tercihlerden mekânla kurulan ilişkiye kadar genişleyen bir yaşam biçimi olduğu vurgulandı.
Gala programı, belgeselin hayata geçirilmesine katkı sunanlara yönelik plaket takdimiyle son buldu. Prof. Dr. Serdar Egeli, Başkan Bülent Ecevit Atalay ve belgeselin baş aktörleri Şule ve Aziz Bengi plaketlerini aldı. Gösterim, filmin başladığı yere dönerek anlatının gerçek hayatla yeniden kesişmesine olanak sağladı.
İSTANBUL’UN HIZINDAN GÖKÇEADA’NIN SAKİNLİĞİNE UZANAN BİR YAŞAMIN İZİNİ SÜREN “ADA KOKUSU” BELGESELİ, ULUSLARARASI FESTİVAL YOLCULUĞUNUN ARDINDAN HİKÂYESİNİN DOĞDUĞU TOPRAKLARDA SEYİRCİSİYLE BULUŞTU