Saraybosna-Gazze: Savaş ve Hikaye Programı
Saraybosna ve Gazze'deki savaşların tanıklıkları, Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen 'Saraybosna-Gazze: Savaş ve Hikaye' programında ele alındı. Programın moderatörlüğünü üstlenen araştırmacı-yazar Numan Aytaç, iki şehrin benzer kaderlerini vurguladı.
Numan Aytaç'ın Açıklamaları
Aytaç, "Bugün trajedisi birbirine çok benzeyen, hikayeleri hem derin hem hüzünlü iki şehri konuşacağız. Gazze'de büyük bir savaş var ve orada asıl yıkılan insanların hikayeleridir. Savaş muhabirliği, edebi anlatının kesiştiği önemli bir noktadır. Tarih çoğu zaman yalnızca bir tarafı kaydediyor ama hafıza, bu ikisini birleştirerek dikkate alıyor" dedi.
Esad Taha'nın Deneyimleri
Mısırlı savaş muhabiri ve belgesel yapımcısı Esad Taha, 11 yaşında 1967'deki Süveyş işgali sırasında savaşla tanıştığını belirtti. Taha, "Bir gazeteci olarak savaşla 1992 yılında Bosna'da tanıştım. O savaşın tamamını gördüm ve hikaye anlatmaya ilgim burada ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Hikaye Anlatımının Gücü
Taha, Bosna'daki deneyimlerinden yola çıkarak hikaye anlatımının etkisini vurguladı. Çalıştığı kurumun istediği belgesele karşı geliştirilen sokaktaki hikayeleri ön plana çıkarmasının daha etkili olduğunu belirtti.
Halil İbrahim İzgi'nin Perspektifi
Yazar Halil İbrahim İzgi, Bosna'daki savaşın insanların kimliğini nasıl şekillendirdiğini anlattı. Gazze savaşı sırasında içindeki merakla, Bosna ve Filistin arasındaki bağlantıyı keşfettiğini ifade eden İzgi, "Cüda" romanını bu hikayenin eksikliğinden dolayı yazdığını dile getirdi.
Sonuç ve Mesaj
İzgi, Siyonizm’in kurucusu Theodor Herzl'in sözlerine atıfta bulunarak, kolektif hafızanın önemli olduğunu ve hikayelere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Anlamına dikkat çekerek, "Bizim hayalle değil kaybettiğimiz gerçekleri hatırlamaya ihtiyacımız var" dedi.
Bosna ve Gazze'de yaşanan savaşa dair tanıklıkların anlatıldığı "Saraybosna-Gazze: Savaş ve Hikaye" programı Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Programa, Savaş muhabiri ve belgesel yapımcısı Esad Taha (sağ 2), Yazar Halil İbrahim İzgi (solda) ve araştırmacı-yazar Numan Aytaç (sol 2) katıldı.
Bosna ve Gazze'de yaşanan savaşa dair tanıklıkların anlatıldığı "Saraybosna-Gazze: Savaş ve Hikaye" programı Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Programa, Savaş muhabiri ve belgesel yapımcısı Esad Taha (sağ 2), Yazar Halil İbrahim İzgi (solda) ve araştırmacı-yazar Numan Aytaç (sol 2) katıldı.