F-35'lerin Eşlik Ettiği İddiası
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçtiğimiz ay ABD'ye yaptığı seyahat dönüşünde, eşi Sara Netanyahu'nun endişeleri nedeniyle iki adet F-35 savaş jetinin uçağa eşlik ettiği öne sürüldü.
Sara Netanyahu'nun Korkusu
İsrail'in Walla internet sitesinde yer alan habere göre, Başbakanlık Ofisi, eşi Sara Netanyahu'nun uçuş sırasında olası bir "düşürülme" korkusuyla harekete geçti. Kaynaklar, Sara Netanyahu’nun, 27 Eylül’de Beyrut’ta İsrail hava saldırıları sonucu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından, bir misilleme tehdidi yaşandığını düşündüğünü belirtti.
İlk Başvuru Reddedildi, Sonra Talepler Değişti
İsrail ordusunun, başta seyahatin tamamı için jet tahsis etme talebini reddettiği, ancak daha sonra dönüş yolculuğu için ek destek talep edildiği bildirildi. Bunun üzerine, iki F-35 savaş uçağı, Netanyahu’nun uçağına İsrail hava sahasında eşlik etti.
Güvenlik Önlemleri Üzerine Tartışmalar
Başbakanlık Ofisi’nin uçağa eskort olarak eşlik eden F-35’lere dair fotoğrafların yayınlanmak istendiği, ancak bu isteğin İsrail Hava Kuvvetleri tarafından geri çevrildiği ifade edildi. Ayrıca, jetlerin uçağın arkasında konumlanması talimatıyla, güvenlik önlemleri arttırıldı.
Resmi Yalanlama ve Açıklamalar
İsrail Başbakanlık Ofisi, bu iddiaları "tamamen yalan" olarak nitelendirirken, İsrail ordusu ise sadece başbakanın uçuş güvenliğinin güvenlik değerlendirmeleri ve yönetmeliklere göre belirlendiğini vurguladı. Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için 24 Eylül’de ABD’ye gitmişti. Dönüş yolculuğu, Hizbullah liderinin öldürülmesinin hemen ardından gerçekleşmiştir.