Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sağlık teknolojileri alanındaki hedeflerini ve stratejilerini anlattı. Bakan Kacır, "Aşı, tıbbi cihaz ve biyoteknolojik ürünler gibi alanındaki yetkinliklerimizi ortak kullanım esasına dayalı yeni bir yaklaşımla etkin bir şekilde değerlendirme imkanına kavuşacağız" dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantı, Bakanlar Kemal Memişoğlu ve Mehmet Fatih Kacır tarafından gerçekleştirildi. Toplantıda Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 22 yılda AR-GE ve inovasyon alanında güçlü bir altyapı oluşturduklarına dikkat çekti.
Kacır, "İnsan Genom Projesi" örneğini vererek sağlık alanındaki gelişmelerin hızına vurgu yaptı: "1990'lı yıllarda 2,7 milyar dolara tamamladığımız gen haritamıza, bugün 1000 doların altında maliyetle bir günde ulaşabiliyoruz."
Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon altyapısının güçlü olduğunu belirten Kacır, ilaç ihracatının 160 milyon dolardan 2,5 milyar dolara, tıbbi cihaz ihracatının ise 47 milyon dolardan 1,3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.
Bakan Kacır, Kovid-19 salgını sırasında yerli solunum cihazı üretme başarısına da dikkat çekti ve "BAYKAR, Arçelik ve ASELSAN'ın destekleriyle BİOSYS'in geliştirdiği yerli solunum cihazını 14 günde seri üretime geçirdik" dedi.
Kacır, 2022'de hayata geçirilen "Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün Teknolojileri Yol Haritası" kapsamında kritik yatırım projelerini desteklediklerini de belirtti. "Geçtiğimiz yıl sağlık endüstrisinde 175 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek 30 milyar liranın üzerinde yatırımı harekete geçirdik" dedi.
Sağlık alanında 17 binden fazla bilim insanını desteklediklerini vurgulayan Kacır, TÜBİTAK projeleri aracılığıyla 10 bin projeye 50 milyar liranın üzerinde destek sağladıklarını açıkladı.
Kacır, Türkiye'nin sağlık ekosistemindeki tüm paydaşları bir araya getirerek yerli üretim kapasitesini artırmayı ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini söyleyerek "Türkiye'yi küresel sağlık teknolojileri pazarında lider konuma taşımayı hedefliyoruz" dedi.
Bakan Kacır, Türkiye'nin henüz "Turcorn" çıkaramadığını belirterek, ilerleyen yıllarda sağlıkta da Turcornların doğuşuna zemin hazırlamayı amaçladıklarını ifade etti. Bu hedef doğrultusunda, klinik araştırmaların yaygınlaştırılması ve tıbbi ürünlerin geliştirilmesi için işbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.